Кабаиванска почетен гост на 500-ия спектакъл на Даниел Орен

Българката аплодирана на Арена ди Верона

Райна Кабаиванска, диригентът Даниел Орен и Виторио Григоло - сочен за най-добрия тенор на Италия в момента, който на 29 август изпълни ролята на Каварадоси в „Тоска“. Снимка: Светослав Караджов - Кабаиванска почетен гост на 500-ия спектакъл на Даниел Орен

Райна Кабаиванска, диригентът Даниел Орен и Виторио Григоло - сочен за най-добрия тенор на Италия в момента, който на 29 август изпълни ролята на Каварадоси в „Тоска“. Снимка: Светослав Караджов

Райна Кабаиванска бе аплодирана горещо при появата си на вълнуващо събитие в Арена ди Верона на 29 август, съобщават в страницата на оперната звезда. Българката е присъствала като почетен гост на 500-ия спектакъл на прочутия диригент Даниел Орен.

Паметният момент от кариерата на маестрото е отбелязан с „Тоска“. Водещата роля в спектакъла е изпълнена от прочутото сопрано от китайски произход Хюи Хе. Певицата има ангажименти в най-големите световни оперни театри, а в Арена ди Верона участва за 15-и пореден сезон. Хюи Хе е първата (и единствена засега) азиатка, канена за Тоска в „Ла Скала“.

През 2002 г. Райна Кабаиванска изпълни своята последна Тоска на италианска сцена в „Театро Реджо ди Парма“ – за да дебютира в ролята, там е и Хюи Хе, която е във втория състав. Примадоната обучава младото сопрано.

„Трябва много да благодаря на г-жа Кабаиванска за всичко, на което ме научи. Тя ми помогна да разбера, че за да бъда своята героиня, трябва да мисля като нея. Научи ме да интерпретирам и да предавам емоцията на публиката“, споделя Хюи Хе.

Америка за България

Забележителни са спектаклите на Кабаиванска „Тоска“ в партньорство с Орен в Римската опера през 1990 г. с участието и на Лучано Павароти. Творческото партньорство на Кабаиванска и Даниел Орен започва през 1980 г. в Римската опера с „Манон“ от Масне и продължава повече от 20 години във всички големи италиански театри с „Адриана Лекуврьор“, „Тоска“, „Мадам Бътерфлай“, „Веселата вдовица“, „Фалстаф“, „МанонЛеско“, „Роберто Деверьо“ и др. Особена възхита Даниел Орен изпитва към превъплъщението на Райна Кабаиванска в образа на Адриана Лекуврьор.

„В продължение на 20-25 години, в които представяше тази роля, Райна Кабаиванска бе единствената и най-голяма Адриана“, казва той.

Райна Кабаиванска пристига в България на 10 септември за своя 19-и международен майсторски клас, организиран от Нов български университет. След прослушване на всички кандидати, маестрата ще избере 12 млади оперни певци, с които ще работи за усъвършенстване на вокална техника и артистична интерпретация.

Галаконцертът на лауреатите е на 29 септември в Софийската опера и балет.

ПРАЗНИЧЕН НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ | „ВДЪХНОВЕНИ ОТ ЗИМАТА”