Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кирил Кадийски: Димитър Иванов да върне ордена „Златен век“

Институцията, оглавявана от наградения екзекутор, ще остане записана с най-черните букви в историята на българската тоталитарна държава

Снимка: Емил Георгиев - Кирил Кадийски: Димитър Иванов да върне ордена „Златен век“

Снимка: Емил Георгиев

По принцип споделям виждането на Маларме, че творецът трябва да избягва похвали и награди, тъй като усамотеният му труд стои много по-високо от нещата, които може да му предложи грубата действителност.

Перифразирам, но смисълът е този. В нашия случай отказът на Стефан Цанев е усложнен и от политическия момент, изтъкнат като главна причина. И му придава по-голяма тежест. Награденият бивш екзекутор ще бъде никой за българската култура (какъвто впрочем е и сега), но институцията, която е оглавявал и която благодарение и на неговото усърдие се беше сдобила с такава печална слава, ще остане записана с най-черните букви в историята на българската тоталитарна държава. Колекционер не винаги означава меценат. И Гьоринг, и Гьобелс са били колекционери. Което не им е пречило да устройват изложби на европейски авангардисти с цел да ги порицаят като упадъчни автори.

Има и два неясни момента: кой е номинирал Стефан Цанев. И кой е обявил официално, че Цанев ще бъде награден, щом министърът не само че не е подписал заповед, но не бил и чувал за това?

Единственият достоен изход, ако бившият шеф на политическата полиция в България що-годе милее за българската култура, или най-малкото, за да демонстрира някакъв вид разкаяние – и Савел преди да стане Свети Павел е гонел диво християните – това е да върне наградата. За да може един творец, който видимо я заслужава повече, да я получи.


Вижте още: „ЗЛАТЕН ВЕК“ ЗА ДИМИТЪР ИВАНОВ И ДРУГИ

ОРДЕН ЗА ГЕСТАПОТО НА КУЛТУРАТА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90