Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Как трима италиански лекари спасиха стотици евреи от нацистите с измислена болест

Документалният трилър „Синдромът К” разкрива неизвестна страница от Втората световна война (видео)

Тримата лекари спасители на стотици италиански евреи - Виторио Сакердоти, Джовани Боромео и Адриано Осичини. Снимка: Стопкадър от трейлъра - Как трима италиански лекари спасиха стотици евреи от нацистите с измислена болест

Тримата лекари спасители на стотици италиански евреи - Виторио Сакердоти, Джовани Боромео и Адриано Осичини. Снимка: Стопкадър от трейлъра

Трима италиански лекари измислят фалшивата болест „Синдром К“ и отделят за „заразените“ с нея няколко отделения в главната католическа болница на Рим, където нацистите не смеят да влязат от страх да не се заразят. Там се настаняват само евреи. Тази история, която напомня сценарий на холивудски филм, всъщност е истинска и е представена в документалния филм „Синдром К“, чиято премиера по кината ще бъде на 1 октомври в САЩ, съобщава „Гласът на Америка“.

Историята във филма разказва как, влизайки в Рим през есента на 1943 г. след падането на Мусолини, германските нацисти започват да депортират евреите от градското гето в Аушвиц и други лагери на смъртта. Операцията е ръководена от шефа на Гестапо Херберт Каплер. В негова „чест“ е и буквата К към измислената болест.

Дръзката и опасна схема е измислена от трима лекари от главната католическа болница на Рим Fatebenefratelli, разположена на остров Тибър. Това са Виторио Сакердоти, Джовани Боромео и Адриано Осичини. Сакердоти бил евреин, но успял да го скрие, останалите двама били католици.

Като отделили на „заразените“ специални отделения и обявили строга карантина, лекарите обяснили на нацистите, че неизвестната досега болест е много опасна и лесно се предава по въздушно-капков път. Те взели решението си, без да се съветват с Ватикана, защото папа Пий ХІІ бил благосклонен към нацистите и до днес е наричан „папата на Хитлер“.

Наплашените есесовци не смеели да престъпят прага на отделенията с болни от „Синдром К“. Така еврейските „пациенти“ останали в безопасност до юни 1944 г., когато американците освобождават Рим.

По данните, цитирани във филма, 80% от италианските евреи са оцелели от Холокоста. Точният брой на спасените в болницата Fatebenefratelli не е известен, но по различни данни те са стотици.

„Синдромът К“ е на американския режисьор и композитор Стивън Едуардс, който е привлякъл към проекта видни свои колеги като драматурга Грегъри Балард, режисьора Грег Хънтър и други. Едуардс е един от известните холивудски композитори, съавтор е на музиката на филми като „Земя на номади“, „Клубът на купувачите от Далас“ и много други. Разказвачът в „Синдром К“ е Рей Лиота, неотдавна починал на 67-годишна възраст.

Пред „Гласът на Америка“ Стивън Едуардс разказва, че е научил за тази история случайно от пост във Фейсбук. Започнал е проучване и останал удивен, че няма нито един филм на тази тема. Едуардс има и италианско освен американско гражданство и това е допълнителна причина да се заеме с документирането на невероятната история.

„Синдромът К“ е бил единствената страшна болест в историята на човечеството, която е спасявала живот“, казва той пред медията.

По време на проучването екипът открива, че един от тримата италиански лекари – доктор Адриано Осичини – е още жив, на 98 години, със здрав ум и отлична памет. Във филма са включени и интервюта с деца на оцелели, благодарение на „Синдрома К“, както и със сина на доктор Джовани Боромео.

Вече се подготвя и игрална версия на „Синдром К“, но засега подробностите за него, включително кой ще го режисира, не се съобщават.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90