Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Какво да правим в Деня на София?

По-интересните събития в културния афиш на столицата на 17 септември 2020 г.

Борисовата градина през обектива на Иван Шишиев от „Етюд-и-те на София“ - Какво да правим в Деня на София?

Борисовата градина през обектива на Иван Шишиев от „Етюд-и-те на София“

В различната 2020 г. Денят на София ще протече почти като нормален – въпреки Ковид-19, празникът на столицата ще бъде отбелязан със специални експозиции и концерти. По традиция Софийска градска художествена галерия, Музеят за история на София, музеят под базиликата „Света София“, зоологическата градина и паркът „Врана“ ще бъдат отворени с вход свободен. 

За първа година наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата няма да бъдат връчени на церемония на живо. Събитието е предварително заснето в Градската галерия и записът ще бъде излъчен на 17 септември от 22 ч. по БНТ.

Още акценти от културната програма на столицата в Деня на София:

„Рилският водопровод“ в Националната библиотека

Планът за водоснабдяване на столицата от 1885 г. ще бъде показан за първи път. Снимка: Национална библиотека

Музеите са решили да покажат интересни моменти от историята на града, които вероятно малцина софиянци познават. Националната библиотека ще подреди изложбата „Рилският водопровод“, в която се обръща внимание на водоснабдяването на града от началото на ХХ в. Освен непоказвани досега планове на водоснабдяването на столицата, изложено ще бъде и неизвестно досега стихотворение на Елисавета Багряна, наречено „Обузданите води“.

Водата на града идва от язовир „Искър“. Планът за нейното пътуване е проектиран от инж. Иван Иванов, един от най-успешните кметове в историята на столицата. Той е само на 27, когато отправя смелото предложение водоснабдяването на София да идва от Рила. Самият той обикаля планината, проучва терена и проектира Рилския водопровод. За строежа на това сложно съоръжение е приет специален закон, а за сътрудници са поканени чуждестранни специалисти като инж. Франк Шьон Брюнер, един от авторите на Виенския водопровод.

На 23 април 1933 г. софиянци се събират на стадион „Юнак“ и след осемгодишно строителство водата от Рила бликва като гейзер.

Монети от „Света Неделя“ в Музея на София

Делвата и събраните в нея монети от съкровището, открито при разкопките пред хотел „Шератон“ в София. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В Регионалния исторически музей, наричан още Музей за история на София, ще бъде изложено монетното съкровище от площад „Света Неделя“. То ще влезе като акцент към постоянната експозиция, която също има празник на 17 септември – 5-годишнина от създаването ѝ. С общо 2982 сребърни и 5 бронзови монети в керамично гърне, датирани между II в. пр. Хр. – III в. сл. Хр., това е най-голямото съкровище от Сердика от този период, открито при археологически разкопки.

По случай празника още пет временни изложби ще бъдат отворени за посетителите – „Археология на София и Софийско“ за шеста година ще представи резултатите от проучванията в столицата от предходния сезон. „История помежду“ включва два компонента – „Жените на София“ и „Историята като образ“. „Трима архитекти – юбиляри“ се фокусира върху достиженията на архитектите Наум Торбов, Лазар Парашкеванов и Пецо Златев. Те имат различен път, общото е полученото в чужбина образование и завръщането им, за да създадат архитектурни емблеми в София. „Под небето на София“ е фотоизложба на „Етюд-и-те на София“. „Дивата София“ е изложба със снимки и картини на познати диви животни и такива, за които е трудно да се предположи, че живеят в големия град. Намира се в галерийното пространство на „Триъгълната кула на Сердика“ (бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16).

Вижте още: ИВАН, КОЙТО СЕ ЛЮБУВА НА СОФИЯ ПРЕЗ ФОТОАПАРАТА

„София – град на откриватели“ в градинката пред Народния

Историите на откривателя на бактерията Lactobacterium bulgaricum и на българина, чието име е записано в Златната книга на американските изобретатели, ще представи Националният политехнически музей в мобилната изложба „София – град на откриватели и учени със световна слава“. Тя ще бъде разположена в Градската градина пред Народния театър и ще разказва за живота и научните приноси на десет световноизвестни български учени, родени и/или учили в столицата.

Представени са акад. Ангел Балевски – основоположник на българската научна школа по металознание и технология на металите; Асен Йорданов, чието име е записано в Златната книга на американските изобретатели; Георги Наджаков, направил откритието, от което се ражда ксероксът; проф. Иван Странски – един от най-известните български учени в чужбина; Методи Попов, разработил едно от най-значителните постижения на българската биология – учението за стимулацията на жизнените процеси; д-р Стамен Григоров – откривател на Lactobacterium bulgaricum; Иван Костов – ученият сред блясъка на кристалите; Димитър Пасков, откривателят на нивалина; Румен Антонов – български изобретател в областта на автомобилостроенето и Дончо Костов – един от основателите на генетиката у нас.

Класически концерт на открито

Оркестърът на „Класик ФМ“, Гергана Николаева и Георги Черкин ще излязат на сцената за празничен концерт, дирижиран от маестро Георги Паликаров. Снимки: „Кантус Фирмус“

Пинаситът Георги Черкин, оперната певица Гергана Николаева, музикантите от оркестъра на „Класик ФМ радио“ и маестро Григор Паликаров ще излязат на „Платформа А6“, сцената на открито зад НДК, за да отправят празничен поздрав към столичани. Тържественият концерт „София – празнувай с класика“ е организиран от „Кантус Фирмус“ и започва в 19 ч. при вход свободен.

Ще бъдат изпълени популярни произведения от Моцарт, Бетовен, Шуман, Дебюси, Албенис и от филми. Творбите са преработени в специални авторски аранжименти на Георги Черкин.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg