Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Какво, къде и кога в Деня на София

Безплатни посещения в Регионалния исторически музей, Градската галерия, музея „Антична Сердика“, парка Врана, зоопарка...

На 17 септември Регионалният исторически музей ще работи с безплатен вход. Работното време е от 10 до 18 ч. Снимка: РИМ - Какво, къде и кога в Деня на София

На 17 септември Регионалният исторически музей ще работи с безплатен вход. Работното време е от 10 до 18 ч. Снимка: РИМ

Десетки събития, много от тях с вход свободен, ще отбележат Деня на София 17 септември. Едно от тях е дълго чакано – археологическата експозиция „Антична Сердика“ под булевард „Мария Луиза“ най-сетне ще бъде отворена за посещения. Преди повече от 3 години софиянци надникнаха за кратко в римските квартали и главните улици от комплекса, след това обектът бе затворен. На 17 септември той не само ще бъде отворен, но и входът ще бъде безплатен по случай празника.

По традиция, в Деня на София институциите към Столична община ще работят с вход свободен – без билет може да посетите експозициите на Регионалния исторически музей, Софийската градска художествена галерия, да се разходите в парк-музей „Врана“ или в Зоологическата градина. В галерията може да видите изложбата „Думи, образи, места“, посветена на 140 години от обявяването на София за столица. В живописта на Антон Митов, Никола Петров, Иван Гецов, Цанко Лавренов, Никола Танев, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Текла Алексиева, Иван Кирков, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова може да проследите метаморфозата на малкото ориенталско градче с улици „до колене в кал“ в столица с европейски дух и култура.

Вижте още: СОФИЯ, Г-ЖА С МИНАЛО, В ПЛАТНАТА НА ГОЛЕМИТЕ МАЙСТОРИ

В празничния ден ще бъде открита още една изложба – „Дефрагментирана материя“, авторска скулптурна експозиция на художника Румен Панайотов. Може да я разгледате в зала „Временни експозиции“ на Регионалния исторически музей, откриването е от 18,30 ч.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Столична библиотека кани читателите да се включат в кампанията „Зареди карта – стани читател“ и да си изкарат безплатна карта към институцията.

Театър „Българска армия“ организират Ден на отворените врати. От 10 ч. актьорите ще посрещат публиката, за да я разведат из потайните кътчета на театъра – репетиционните зали, гримьорните, перукерните, ателиетата, фоайетата с култови плакати, както и звукозаписното студио на Дони. Всички гости на театъра ще могат не само да разглеждат театралните костюми и експонати от емблематични спектакли, но и да ги облекат и да се снимат с арсенал от сценични оръжия – саби, мечове, пистолети, автомати и картечници. Преди обед ще може да присъствате и на репетицията на представлението „Любов, любов, любов“ по пиеса на Майк Бартлет и под режисурата на Красимир Спасов. Гостите на театъра ще имат шанса да разговарят със Стефка Янорова, Иван Налбантов, Веселин Ранков, Стойко Пеев, Дони и Нети и Иван Радоев в рамките на инициативата „10 минути с…“.

Макар че вече започнаха училище, децата ще може да посетят театрално представление от 11 ч. в парка „Заимов“.

Официалната церемония за празника ще се състои от 11,30 ч. пред църквата „Света София“. Тогава ще се проведе тържествен водосвет и тържествено ще бъде издигнато знамето на града.

От 17,30 ч. пред Народния театър ще свири Софийският духов оркестър. Час по-късно в залата на театъра ще се проведе церемонията по връчване на наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

Празника ще отбележи и група „Rewind“, които ще изнесат безплатен акустичен концерт от 18,30 ч. в кино „Кабана“.

От 20,30 ч. на площад „Княз Александър I“ ще се проведе аудио-визуален пърформанс с 3D мапинг „Градски вибрации 140 удара в минута“ на сценариста и режисьор Ина Кънчева. От 21 ч. пред Народния театър публика ще събира огненият пърформанс на „Жар театър“.

Промени в движението

От Столична община предупреждават, че в празничния ден се налагат някои промени – от 7 ч. до края на събитието се забранява престоят и паркирането на площад „Св. Александър Невски“. От 8 до 18 ч. е забранено паркирането и на площад „Николай Гяуров“, на ул. „Московска” между ул. „Г. С. Раковски” и бариерата на английското посолство, като изключение правят автомобилите на служителите на общинска администрация. От 8 ч. до приключване на мероприятието се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Оборище” между улиците „Г. С. Раковски” и „11-ти август”. Столичната дирекция на вътрешните работи осигурява охрана, постове за контрол и регулиране на движението.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах