Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Какво прави Спилбърг? Шедьоври, много добри филми и добри филми

„Мостът на шпионите“ - филм, излязъл от една куха монета

Мостът на размяната. - Какво прави Спилбърг? Шедьоври, много добри филми и добри филми

Мостът на размяната.

Новият филм на Стивън Спилбърг „Мостът на шпионите“ разказва история, по-голямата част от която, е добре известна. През лятото на 1953 г. във ФБР попада шпионски контейнер – куха монета, съдържаща шифрирано съобщение, но почти 4 години случаят остава неразрешен.

Мистерията с кухата монета започва да се разплита през пролетта на 1957 г., след като един съветски шпионин се предава на американците и започва да сътрудничи. Благодарение на показанията му, ФБР стига до Рудолф Абел – агент на КГБ, работил дълго време работи в САЩ под прикритието на художник. През ноември Абел е осъден да излежи 40 г.

На 1 май 1960-а руснаците свалят американски шпионски самолет и арестуват пилота му Франсис Пауърс. Той е осъден на 10 години. Но и за двамата шпиони историята завършва с хепиенд: през 1962 г. Пауърс и Абел са разменени на един мост между Източен и Западен Берлин и всеки се прибира у дома си.

Франсис Пауърс (Остин Стоуъл) пред съветския съд.

Франсис Пауърс (Остин Стоуъл) пред съветския съд.

Спилбърг не се занимава много с шпионските игри на Абел и Пауърс – макар че показва ефектно свалянето на разузнавателния самолет Ю-2 с ракета и катапултирането на пилота. Главният герой на филма е друг – Джеймс Донован, нюйоркски адвокат, защитник на Абел, който се оказва неоценим при преговорите за размяната.

Свалянето на американския самолет е сред най-интересните екшън епизоди във филма.

Свалянето на американския самолет е сред най-интересните екшън епизоди във филма.

145-минутният филм може да бъде разделен на две части – географски и тематично. Първата се развива в Ню Йорк и главната тема в нея са опитите на адвоката да осигури най-добрата защита на Абел. Проблемът е, че всички приказки за честен и справедлив процес се оказват само приказки – и в американската съдебна има доста „гнили ябълки“. Решено е, че руският шпионин трябва да бъде осъден и той ще бъде осъден, със или без доказателства. Съдията няма никакво намерение да се вслушва юридическите аргументи на защитата. Донован се превръща в един от най-мразените хора в Америка, дори най-близките му се чудят защо е приел да стане „защитник на предателя“…, но в последния момент все пак успява да свали подзащитния си от бесилката.

Том Ханкс в ролята на Джеймс Донован по време на процеса срещу Абел.

Том Ханкс в ролята на Джеймс Донован по време на процеса срещу Абел.

Втората част на филма се случва основно в Берлин – точно по времето, когато източногерманците започват да строят Стената – като единствен начин да спрат увеличаващия се брой бегълци на запад. Донован пристига в града като частно лице, защото това е единственият начин да се договори размяна на разузнавачите, след като руснаците дават да се разбере, че имат такава готовност.

Донован излиза от Съветското посолство в Берлин по сако, защото малко по-рано германски хулигани са му откраднали палтото.

Донован излиза от Съветското посолство в Берлин по сако, защото малко по-рано германски хулигани са му откраднали палтото.

Междувременно играта става доста сложна, защото в нея решават да се включат със своите си цели и източногерманците…

„Мостът на шпионите“ е напрегнат и емоционален съдебен трилър с шпионска история и биографична драма. Филмът е заснет красиво в хладните тонове и на Студената война, а актьорските изпълнения на Том Ханкс като Донован, Марк Райланс като Абел, са безупречни. Спилбърг е заснел поредния си добър филм. А той, както знаете, прави три вида филми – шедьоври, много добри филми и добри филми.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg