Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Карл Маркс се превърна в Христо Ботев в Бесарабия

Българи от Украйна намерили решение за премахване на комунистическата символика

Паметникът на Карл Маркс в украинското село Холское вече е на Христо Ботев. Снимка: vgorode.ua - Карл Маркс се превърна в Христо Ботев в Бесарабия

Паметникът на Карл Маркс в украинското село Холское вече е на Христо Ботев. Снимка: vgorode.ua

Бюст на Карл Маркс в село Холмское, Арцизки район край Одеса, осъмна с нова табела, на която пише „Христо Ботев“, съобщават украински медии. Други промени по паметника не са правени. 

В момента в Украйна тече процес по декомунизация, приет със закон от 2015 г. за осъждането на комунистическото и национал-социалистическото минало и забрана на пропагандата на техните символи. Това предвижда и събаряне или трансформиране на паметниците от времето на СССР.

След обсъждане в селския съвет, местните решили, че е достатъчно да бъде сменена табелката на стария паметник, за да се спази законът.

В Холмское живеят основно бесарабски българи – около 85% от цялото население. В съседното село Задунаевка Христо Ботев е бил учител през 1866 г.

Не е известно Карл Маркс да е посещавал Арцизки район в Украйна.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg