Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кидиков, Фънки и Амебата в списък с още 40 творци за награда-пенсия

Постъпило е второ предложение от НДК за награди на творци от „Златният Орфей“

Певицата Маргарита Хранова е в първия списък с носителите на специална пенсия-награда за успехите си на „Златният Орфей“. - Кидиков, Фънки и Амебата в списък с още 40 творци за награда-пенсия

Певицата Маргарита Хранова е в първия списък с носителите на специална пенсия-награда за успехите си на „Златният Орфей“.

Разгорещени страсти съпроводиха новината за 65-имата творци от „Златният Орфей“, които ще получат от държавата специална пенсия-награда. Появиха се огорчени изпълнители, които също имат участия и успехи на международния естраден фестивал, но липсват сред избраните. Затова от НДК, откъдето е изпратено предложение до Министерството на културата за пенсиите по повод 55-ата годишнна на „Орфея“, са заявили второ предложение за разширяване на списъка. Пенсиите-награди са присъждани по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията.

Вижте още: ЗВЕЗДИТЕ  НА „ЗЛАТНИЯТ ОРФЕЙ“ СЪС СПЕЦИАЛНИ ПЕНСИИ ОТ ДЪРЖАВАТА

В писмото от НДК са предложени още 40 имена за разглеждане, отбелязва се, че „събирането на достоверна информация, разпръсната през годините в различни източници, не е лека задача“.

„Позволяваме си да изразим още веднъж убеждението, че показването на почит, уважение и признателност към хората, грижили се за духовните устои на нацията, е акт на признателност и начин за съхраняване на традициите и подадена ръка към следващите поколения талантливи български изпълнители и творци“, се казва в предложението на НДК.

В новия списък влиза певецът Христо Кидиков, който изрази публично тъгата си, че е извън 65-те, с емоционален пост във Фейсбук, където казва, че „България в навечерието на 50-годишния ми юбилей на сцената ме изтри от културата на страната“.

МИНИСТЪР БАНОВ, ДНЕС, АКО ЦЪКНЕТЕ ВЕФ-А, НЯМА ДА ЧУЕТЕ КИДИКА  

В студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ Христо Кидиков съобщи, че министърът на културата Боил Банов му се е обадил след този пост и му се е извинил.

От Министерство на културата съобщиха пред „Площад Славейков“, че във втория списък са още Роберта, Милица Божинова и останалите певци от „Тоника“, Димитър Ковачев – Фънки, Иван Несторов – Амебата и останалите от група „Ера“, Красимир Гюлмезов, Любомир Денев, Мария Ганева…

Предложението ще бъде разгледано от комисия още на следващото ѝ заседание.

ЗАКЪСНЯЛА СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ТВОРЦИ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС