Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Кои са „Бин Джезърит“ – орденът, вдъхновил нов сериал от света на „Дюн“

Пол Атреидски и майка му са част от политическа организация, която владее Гласа - подобен на Силата на джедаите в „Междузвездни войни“

В „Дюн“ Лейди Джесика (Ребека Фъргюсън) не се подчинява на „Бин Джезърит“ и дава живот на Куизъц Хадерах по-рано от очакваното.  - Кои са „Бин Джезърит“ – орденът, вдъхновил нов сериал от света на „Дюн“

В „Дюн“ Лейди Джесика (Ребека Фъргюсън) не се подчинява на „Бин Джезърит“ и дава живот на Куизъц Хадерах по-рано от очакваното.

Вселената на „Дюн“ се разрасна далеч преди премиерата на дългоочаквания научно-фантастичен епос на Дени Вилньов. Още през 2019 г. НВО Мах потвърди, че режисьорът на филма ще работи като продуцент на сериал, който ще разкаже за религията на ордена „Бин Джезърит“. В него са посветени лейди Джесика и синът ѝ Пол Атреидски.

Начинът, по който те боравят с гласа си и го използват върху други против волята им неизбежно предизвика сравнение със Силата от „Междузвездни войни“. Романът на Франк Хърбърт предхожда поредицата на Джордж Лукас, но далеч по-бавно намира своята публика. След успешната реализация на Дени Вилньов зрителите изтъкнаха някои паралели между двата свята, като например планетата Татуин, подобие на Аракис с пясъчните си пейзажи; империята; бунтовното движение срещу нея; имперските щурмоваци, напомнящи на сардукарите… Според някои Силата на джедаите в междузвездната сага може да се сравнява с „Бин Джезърит“, макар и сестринството да не владее телекинеза и да има някои по-сексистки възгледи относно мъжете.

Сериалът все още е далеч от реализация, но вече има сценарист, шоурънър и изпълнителен продуцент – Даян Адему-Джон. Тя поема ролята от Джон Спейтс, който вместо това ще се съсредоточи върху сценария на втората част на „Дюн“, отбелязва „Варайъти“.

Бинджезъритският орден е засегнат слабо в „Дюн“, който излезе по кината на 22 октомври. Действието в новия сериал ще се развива през призмата на сестринството. С интензивни тренировки на тялото и ума жените развиват специални умения, които им позволяват да управляват хора с Гласа, да се бият умело, да овладяват емоциите си и др. Орденът и неговите последователки са добре ценени в Империята в света на „Дюн“, тъй като добре се ориентират в политическата обстановка и са посветени в дипломацията. Най-посветените от тях имат ясновидски способности.

Но „Бин Джезърит“ е по-скоро псевдорелигиозна организация, която следва собствените си цели – техните сестри, шпиони, теолози и учени използват комбинация от генетични експерименти, намеса в галактическите политики и религиозно инженерство, за да създадат един единствен – Куизъц Хадерах, човек, за чиито пророчески дарби няма да има ограничения. Създаването му изисква навигиране на генетичните линии в големи и по-малки династии.

В една от сцените в „Дюн“ светата майка Гайъс Хелън Мохайъм подлага на тежко изпитание Пол Атреидски, за когото подозират, че е Куизъц Хадерах. В книгите се споменава, че той не е сред най-обещаващите кандидати, но истинският избран ще бъде роден от дъщерята на Лито Атдреидски и Фейд Рота Харконен, един от антагонистите в историята.

„Бин Джезърит“ са важни участници в политическите машинации в „Дюн“, сестрите от ордена успяват да посеят семето на религията сред свободните хора. По-късно насадените им суеверия помагат значително за оцеляването на Пол и майка му сред пустинния народ и полагат основите на нова империя.

Сериалът за „Бин Джезърит“ ще работи като предистория на „Дюн“. Пилотният епизод ще бъде режисиран от самия Вилньов, в продуцентския екип е и Брайън Хърбърт, син на създателя на дюнската вселена Франк Хърбърт.

Вижте още: HABEMUS „ДЮН“!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах