Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Конституционният съд на Украйна потвърди: Комунизмът и нацизмът са еднакво престъпни

Целта на решението e да не се допусне завръщане към тоталитарното минало

В България комунистическият режим е обявен за престъпен, но никой не забранява неговата пропаганда. Снимка: Еимл Л. Георгиев/Площад Славейков - Конституционният съд на Украйна потвърди: Комунизмът и нацизмът са еднакво престъпни

В България комунистическият режим е обявен за престъпен, но никой не забранява неговата пропаганда. Снимка: Еимл Л. Георгиев/Площад Славейков

Конституционният съд на Украйна публикува решение, с което потвърди конституционността на закона, забраняващ пропагандата на комунизма и нацизма. В решението си съдът казва, че комунистическият и нацисткият режим са еднакво репресивни.

„Комунистическият режим и нацистският бяха еднакви в своята престъпна същност, а методите, с които осъществяваха репресивната държавна политика – тъждествени – пише в решението на съда. – Комунистическият режим, както и нацисткият, причини непоправими щети на човешките права, защото през целия период на своето съществуване упражняваше тотален контрол над обществото, организираше политически мотивирани преследвания и репресии, не изпълняваше международните си задължения и нарушаваше приетите от него конституция и закони.”

В решението се отбелязва, че няколко поколения украинци са живели в атмосфера на всеобхватен страх от политически мотивирани преследвания и репресии. Документът подчертава, че осъждането със закон на нацистките и комунистически режими, а също и забраната за използване на тяхната символика, е предизвикано от легитимна цел — да не се допусне завръщане към тоталитарното минало.

С решението си съдът призна приетия преди 4 години закон, който забранява пропагандата на комунистическите и нацистките режими. Решението на Конституционния съд е задължително, окончателно и не подлежи на обжалване.

През април 2015 г. Върховната Рада прие закон, който критикува комунистическите и нацистките режими и забранява тяхната пропаганда и символика. Наскоро 46 народни депутати подадоха жалба до Конституционния съд за проверка на законосъобразността на това решение.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах