VivaPay

Концерт на Филхармонията с произведения на Дан Браун

Авторът на „Шифърът на Леонардо“ първо преследва музикална кариера, но става известен като писател

На 1 септември излиза детската книжка на Дан Браун „Wild Symphony“, към която ще има и албум с музика, композирана от писателя. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Концерт на Филхармонията с произведения на Дан Браун

На 1 септември излиза детската книжка на Дан Браун „Wild Symphony“, към която ще има и албум с музика, композирана от писателя. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Софийската филхармония ще бъде между първите 5 оркестъра в света, които ще изпълнят музика на Дан Браун от албума му „Wild Symphony“, съобщи директорът на институцията Найден Тодоров пред „Площад Славейков“. Концертът ще бъде в програмата на симфониците за сезон 2020/2021 в рамките на „Фортисимо“. Събитието все още няма насрочена дата, тъй като не е ясно кога ще приключи карантината в българската култура. Преди извънредното положение се е планирало за октомври. Но е сигурно, че у нас ще прозвучи музика от автора на „Шифърът на Леонардо“.

Филхармонията ще изпълни музика на Дан Браун, писана за деца към първата му детска книжка. „Wild Symphony“ е първият му опит в композирането на симфонична музика за деца и ще излезе на пазара заедно с едноименната му книжка, която се очаква на 1 септември тази година. Изданието ще излезе и на български език.

Вижте още: ХУАН ДИЕГО ФЛОРЕС В НОВИЯ СЕЗОН НА СОФИЙСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ

Малко е известно за опита на писателя в музиката. Всъщност Дан Браун е първо поппевец и после писател. Някои сравняват стила му с този на британската глем рок звезда Гари Глитър. Влечението му към музиката идва от семейството – майка му е църковен органист. Докато е студент в Масачузетския колеж в Амхърст Браун прекарва една година на обмен в Севиля, Испания, където учи историята на изкуството. След дипломирането си експериментира със синтезатор и създава албума с детска музика „SynthAnimals“, от който са продадени няколкостотин копия. В него звучат песни като „Щастливи жаби“ и „Suzuki Elephants“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

След това Браун решава да основе своя звукозаписна компания – „Dalliance“. Така през 90-те се появява албумът „Перспектива“, насочен към възрастните слушатели. През 1991 г., преследвайки кариера на певец, текстописец и пианист, бъдещият писател се премества в Холивуд, където за да се издържа преподава в подготвително училище в Бевърли Хилс. Става член на Американската академия на текстописците, а Блайт Нюлон, директор и артистичен ръководител на организацията, лично се заема с промотирането на творбите на Браун. По-късно двамата стават съпрузи.

Основата за романа „Ангели и демони“ се ражда заедно с едноименния запис, излязъл през 1994 г. Както се случва и с книгата, Браун посвещава песните в него на съпругата си Нюлон. Мнозина смятат, че кариерната промяна за певеца идва тъкмо благодарение на съпругата му.

За албума „Wild Symphony“ Браун споделя, че черпи вдъхновение от популярни детски книги от детството си. Всяко едно от парчетата е посветено на животно, за което се разказва в новото издание, като идеята е музиката да се слуша паралелно с четеното на историята. Изпълнението в албума, който се разпространява с книгата, е на Загребския фестивален оркестър.

Предстои и обявяването на премиерния концерт с музиката от „Wild Symphony“.

Романите на Дан Браун са преведени на 57 езика, включително и на български. Три от тях са екранизирани – „Шифърът на Леонардо“, „Ангели и демони“ и „Ад“. Състоянието на писателя възлиза на 178 млн. долара.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg