Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Корабът потъва, Митовски започва „на чисто“

Продуцентът продължава сам, без „Камера“ и Димитър Гочев

В началото на месец март Управителният съвет на БНТ дава съгласие за прехвърлянето на всички права за използване на сериала „Под прикритие“ от „Камера“ (собственост на Митовски и Гочев) на „Камера Ентъртейнмънт“ (собственост единствено на Митовски).  - Корабът потъва, Митовски започва „на чисто“

В началото на месец март Управителният съвет на БНТ дава съгласие за прехвърлянето на всички права за използване на сериала „Под прикритие“ от „Камера“ (собственост на Митовски и Гочев) на „Камера Ентъртейнмънт“ (собственост единствено на Митовски).

Димитър Митовски реже опашката си и започва да прави кино „на чисто“. Допреди дни това беше само непотвърден слух. Днес обаче са налице първите доказателства за намеренията на известния режисьор и продуцент да продължи да работи с нова фирма, при това без доскорошния си приятел и съдружник Димитър Гочев.

Митовски смята да остави зад гърба си „Камера“ – общото му дружество с Гочев, чието имущество и интелектуални права са заложени срещу огромни банкови кредити (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА). Докато корабът потъва, той ще продължи да развива бизнеса си с „Камера Ентъртейнмънт“. В тази фирма с предмет на дейност „производство и продуциране на филми и тв предавания“, Митовски е станал едноличен собственик на капитала в края на януари. Управител не е някой от досегашните му популярни сподвижници, а неизвестният на широката публика Николай Киров. Информацията за това не е тайна, а публично достъпна в Търговския регистър.

Какво подсказва, че Митовски се спасява от прогнилата гемия сам? Едно решение на БНТ, взето в началото на март тази година.
От него става ясно следното: Управителният съвет на държавната телевизия дава съгласие за прехвърлянето на всички права за използване на сериала „Под прикритие“ от „Камера“ (собственост на Митовски и Гочев) на „Камера Ентъртейнмънт“ (собственост единствено на Митовски). Това ще стане „като за целта бъде сключено тристранно споразумение между БНТ, „Камера“ ООД и „Камера Ентъртейнмънт“ ЕООД за заместване на страна по договорите за производство и използване на сериала „Под прикритие“ сезони 1, 2, 3 и 4“, пише в документа.

Тези няколко реда пораждат някои въпроси: Какво е продиктувало решението „Камера“ да бъде наследена от „Камера Ентъртеймънт“ като носител на правата на „Под прикритие“? Дали финансовото състояние на „Камера“ е толкова тежко, че държавната телевизия се страхува от евентуален фалит на фирмата и като копродуцент на сериала бърза да я смени с неин приемник, необременен от задължения? Защо в „Камера Ентъртейнмънт“ фигурира само Митовски, а не и неговият съдружник и партньор в създаването на криминалната тв поредица Димитър Гочев? Ако двамата се „развеждат“ по взаимно съгласие и за Митовски остава „Под прикритие“, то какво взима Гочев?

Възможните отговори на този етап са в сферата на догадките и спекулациите. Безспорен е обаче е един факт – „Камера“ е в тежко финансово състояние.

През 2013 година фирмата е теглила няколко кредита на обща стойност около 2,9 млн. лв. В края на 2014 г. „Камера“ е обезпечила вземанията като е заложила имуществото си – два големи недвижими имота в село Равно поле, община Елин Пелин, трафопостове, автомобили, снимачен павилион, камери, телевизори, обективи, ксерокси, компютри, фотоапарати, прожектори, стойки, мобилни телефони, климатици, пералня, шкафове, мека мебел, хладилници и пр. Фирмата е заложила също интелектуалните права върху филмите „Мисия Лондон“, „Вила Роза“, „Стоичков“, „Аве“… на обща стойност 4,4 млн. лв. Както се вижда, правата на „Под прикритие“ с копродуцент е БНТ не са „в кюпа“.

Междувременно стана ясно, че „Камера“ е продала дяловете си в „Уан Мор Муви“, където беше съдружник с гражданина с аржентински паспорт Ариел Рикардо Илиефф. Въпросната фирма участва като продуцент от българска страна в международната продукция „Никой не иска нощта“. Филмът откри 65-ия кинофест в Берлин.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg