Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бунт срещу Митовски, не плаща на актьорите от сериалите

Искра Донова: Кани се да обяви фалит, за да не ни се издължи никога

Продуцентът Димитър Митовски дължи огромни суми на актьори и хора от техническия екип на сериалите "Фамилията" и "Революция Z". - Бунт срещу Митовски, не плаща на актьорите от сериалите

Продуцентът Димитър Митовски дължи огромни суми на актьори и хора от техническия екип на сериалите "Фамилията" и "Революция Z".

Актьори от сериалите на Димитър Митовски организират бунт срещу него и филмовата му компания „Камера“. Продуцентът дължи пари на десетки от тях и те вече нямат надежда да си ги получат. В актьорските среди се носи мълвата, че собствениците на компанията „Камера“ се канят да обявят фалит, за не платят на никого.

Първата, която се осмели да разкрие публично срамната тайна на Митовски и Гочев, е Искра Донова, актриса от трупата на Младежкия театър. Ето какво написа тя на стената си във фейсбук в четвъртък следобяд:

„На вниманието на актьорите, участвали в „Революция Z“ и „Фамилията“ и по-скоро на тези 90 и няколко процента, на които не е платено: правя затворена група, за да се види кои сме, колко и докога не са ни плащали. Тъй като не мога да ви издирвам поединично, моля тези от вас, на които им писна мрънкането по кафенца с колеги и са готови с името си да застанат зад някакви действия, да ми пишат. На останалите, които се надяват някой друг да им гони правата, им пожелавам приятни снимки!“

Потърсихме я, за да научим подробности около опитите й да си вземе парите от сериалите на „Камера“, в които е участвала.

„В следствие на дълги месеци преговори кога ще ми бъдат изплатени хонорарите за сериала „Фамилията“, който снимах през месец декември, вече ми писна, – заяви Донова пред „Площад Славейков“. – Чух, че доста колеги също не са получили пари, и реших да поема някаква инициатива. Надявам се с колегите да направим нещо заедно, но мога и сама“.

Донова разкри, че обикновено й плащат между 2 – 3 седмици след снимките. Излъчването на „Фамилията“ приключи по Би Ти Ви през април. Но хонорарите за него все още не са платени.

Искра говорила многократно с Деян Русев-Бърт, който я е канил на кастинг за фирмата на Митовски и Гочев. Разговорите с него не довели до резултат. Актрисата подозира, че Бърт има същите проблеми като нейните. Донова твърди, че не е платено не само на актьорите, но и на десетки други от техническия екип. В отговор първо получават оправданието, че от Би Ти Ви не са превели парите. След това разбират, че медията все пак е платила на продуцентите.

„Прехвърлят си топката един на друг. Но за мен няма никакво значение кой на кого е платил или не е. Аз чакам парите, които ми се полагат, откъдето и да е. При всеки от нас сумата е много различна. При някои колеги знам, че дължимите хонорари стигат до 14 000 лв., това е за главна роля“, обяснява Донова.

"Ще остана щастлива, ако поне един актьор оттук нататък откаже да работи с "Камера", казва Искра Донова.

„Ще бъда щастлива, ако поне един актьор оттук нататък откаже да работи с „Камера“, казва Искра Донова.

Актрисата не се притеснява, че след тези разкрития от „Камера“ вече няма да я канят на снимки, нито че ще заведат дело срещу нея: „И да ме преследват, за мен няма никакво значение. Спокойно могат да ме догонят и да ме надминат, ако искат. Единственото, което искам, е да спрат да се подиграват с актьорите. Иска ми се всички в този бизнес да не премълчават, когато имат проблеми. Нека протестират публично – независимо дали се занимават с актьорско майсторство, или просто сервират кафе по време на снимки, защото и те си мълчат изплашени, че вече няма да ги викат пак на работа. Това е някакъв затворен малоумен кръг. Не го разбирам – да те викнат на работа след една година, когато може би пак ще работят безплатно?!“

Искра Донова твърди, че ако сега от „Камера“ й платят дължимите хонорари, при следваща покана за снимки вече не би се съгласила да работи за тях: „Не, категорично не желая! Защото на всеки се случва да има финансови затруднения – не живеем в страна, в която всичко е ок, но това не са коректни взаимоотношения между хора, които творят заедно. Занапред ще работя само с хора, с които имаме коректни взаимоотношения. Знам, че тези думи ще ми спрат пътя с „Камера“ и с удоволствие поемам този риск“.

„Площад Славейков“ научи, че между измамените актьори, снимали се в сериалите „Фамилията“ и „Революция Z“, има немалко звезди. Но докато самите те не пожелаят да говорят публично за проблемите си, няма да съобщим имената им. Но ще разкрием една от легендите, които се носят на снимачната площадка – актьорът с инициали АБ е спирал не веднъж снимки, докато не му изплатят хонорара.

Искра Донова обясни, че с колегите си възнамеряват да напишат отворено писмо, в което ще разкрият проблемите си и ще попитат публично „Камера“ и Би Ти Ви ще получат ли парите си. Очакват подкрепа от Христо Мутафчиев и Съюза на артистите, но не разчитат на помощ от служебния министър Мартин Иванов.

„Ако поне един актьор оттук нататък – независимо дали е първокурсник в НАТФИЗ, или актьор с голяма практика – откаже да работи с Митовски и Гочев, аз ще бъда щастлива. Защото това, което правят, е нечестно. Ще ви прозвучи грубо, ако ви кажа, че искам фирмата им да се срине, но така не може да се работи! На пазара трябва да останат фирми, които са коректни. Такива има и няма нужда да бъдат подбивани от хора като Митовски. Доколкото разбирам, идеята сега е „Камера“ да обяви фалит, което означава банкрут. Така те никога няма да ни изплатят дължимите суми“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg