Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Кошлуков уволни Боряна Пунчева, Сашо Йовков освободен

Режисьорката отстранена без съобразяване с изискванията на Кодекса на труда - на основание на клауза в договора на генералния директор

БНТ се освободи от емблематичните си кадри Боряна Пунчева и Сашо Йовков. Снимки: Площад Славейков и БГНЕС - Кошлуков уволни Боряна Пунчева, Сашо Йовков освободен

БНТ се освободи от емблематичните си кадри Боряна Пунчева и Сашо Йовков. Снимки: Площад Славейков и БГНЕС

Боряна Пунчева – известна българска режисьорка и актриса, която до вчера беше главен продуцент на филмова студия „Екран“, е уволнена от БНТ по заповед на генералния директор, съобщи самата тя за „Площад Славейков“.

На 13 януари, докато работи в кабинета си в Студия „Екран“, Пунчева е привикана в отдел „Личен състав“ на телевизията. Там ѝ връчват две заповеди едновременно. Първата е с дата 13 януари и е предупреждение за уволнение. Втората, с дата от следващия ден, е заповед за уволнение.

Основанието за крайната мярка е меко казано странно, казва режисьорката. Като мотив за уволнението се посочва клауза в договора, сключен между Емил Кошлуков и БНТ. В този договор за управление се казва, че генералният директор има право да уволни по свое усмотрение всеки, когото пожелае, в рамките на 8 месеца от назначението си. Това влиза в противоречие с Кодекса на труда, който защитава интересите на наемните работници. По същия начин от БНР преди време беше уволнена Лили Маринкова, която заведе дело срещу Националното радио и беше възстановена на работа.

Мястото на Пунчева в „Екран“ ще заеме вече пенсиониран служител на БНТ – Миладин Гергов.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Боряна Пунчева, позната на публиката от филмите „13-ата годеница на принца“, „Дами канят“, „Аз, графинята“ и др. и автор на няколко документални филма с много национални и международни награди, отговаряше за филмовата продукция на БНТ. В Студия „Екран“ се управляват бюджетите на игралните филми и сериали, копродуцирани и продуцирани от националната телевизия.

Вчера от поста си беше освободен и ръководителят на дирекция „Спорт“ в БНТ Сашо Йовков след изтичане на 6-месечен изпитателен срок. Йовков напуска не само длъжността си, но и телевизията, след като днес е подал документи за пенсиониране. Спортният журналист беше един от кандидатите за генерален директор на БНТ на конкурса, след който Емил Кошлуков зае длъжността. Веднага след назначението си новият директор на телевизията назначи Йовков за шеф на спортната дирекция.

Пред „Площад Славейков“ Сашо Йовков пожела успех на БНТ, която продължава да бъде негова кауза.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах