POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Космически ферми за слънчева енергия предлага Европейската космическа агенция

Гигантски сателити в орбита може да осигуряват електричеството за домове на Земята, смятат учените

Проектът може да се осъществи в рамките на десетилетие, ако получи адекватна финансова помощ и политическа подкрепа. Визуализация: Европейска космическа агенция - Космически ферми за слънчева енергия предлага Европейската космическа агенция

Проектът може да се осъществи в рамките на десетилетие, ако получи адекватна финансова помощ и политическа подкрепа. Визуализация: Европейска космическа агенция

Възможни ли са гигантски ферми за слънчева енергия в Космоса, ще опита да разбере Европейската космическа агенция (ЕКА). Очаква се тази седмица организацията да одобри тригодишно проучване дали електричество, генерирано от слънчевата енергия, може да бъде излъчвано безжично до милиони домове на Земята, съобщава Би Би Си.

Крайната цел е в Космоса да се изпратят няколко гигантски сателита, всеки от който да генерира електрическа енергия колкото една електроцентрала. Идеята не е иновативна, възниква още преди 50-ина години, но инициативата на ЕКА, наречена „Соларис“, ще бъде първата стъпка към осъществяването на космическа система за възобновяема енергия.

Срещата на ЕКА ще се състои в Париж на 22 ноември и плановете за соларна ферма в Космоса е само една от точките в дневния ред. Ще бъдат обсъдени още бюджета за следващата фаза на плановете на агенцията, които включват допълнителни космически изследвания, мониторинг на околната среда и други.

Соларната енергия от Космоса може да се окаже ключът към разрешаването на енергийния недостиг на нашата планета, смята Йозеф Ашбахер, директор на ЕКА. Освен това добиването ѝ още в Космоса ще бъде по-ефективно отколкото на Земята, тъй като няма да се влияе от нощта или облачното време например.

Осъществяването на проекта ще отнеме години, ЕКА първо трябва да събере финансиране от държавите си членки, за да стане ясно дали подобна соларна ферма може да бъде изградена и поддържана с минимални средства, за да бъде финансово рентабилна, отбелязва Би Би Си.

Екипът на „Соларис“ вече показа, че в идеята има потенциал и че безжично предаване на електроенергия е безопасно и ефективно. През септември инженерите изпратиха безжично 2 KW енергия, събрана от слънчеви панели, до колектори на повече от 30 метра. Изпращането на гигават мощност на хиляди километри несъмнено ще бъде голяма крачка, коментират от ЕКА, и вече не е тема от научната фантастика, но преди това предстоят поредица от малки стъпки.

САЩ, Китай и Япония също се надпреварват в разработване на система за космическа слънчева енергия и се очаква скоро да обявят плановете си. Във Великобритания дори вече бе създадена компанията „Space Solar“, която има за цел да излъчи енергия от Космоса в рамките на шест години и да го започне да предлага услугата си на пазара след около 9 години.

Ако проектът „Соларис“ на ЕКА получи по-широка политическа подкрепа и повече финансиране, космическата ферма може да стане факт до 10 години, коментират учените от междуправителствената организация.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90