Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кралят на саваната в Зимбабве убит от US-зъболекар

Американецът Уолтър Палмър примамил лъва да напусне националния парк, прострелял го с лък и 40 часа по-късно го довършил с пистолет

Уолтър Палмър позира с друг убит от него лъв. - Кралят на саваната в Зимбабве убит от US-зъболекар

Уолтър Палмър позира с друг убит от него лъв.

Природозащитници призовават правителството на САЩ да забрани вноса на лъвове, убити при лов за трофеи, след смъртта на Сесил – най-известният лъв в Зимбабве. Кралят на саваната в африканската държава намери през юли смъртта си от американския зъболекар Уолтър Палмър.

Сесил – лъвът, известен с черната си грива, беше около 13-годишен. Той беше голяма атракция за почитателите на дивата природа в Зимбабве. По-рано този месец Сесил е бил примамен със стръв да напусне територията на националния парк Hwange и е бил прострелян смъртоносно с лък и стрела.

В изявление до „Гардиън“ Палмър потвърждава, че е бил в Зимбабве в началото на юли. Казва, че е ловувал с разрешително и всичко около прострелването на трофея му е било законно. По думите му е нямал представа, че лъвът, който е убил, е бил известен местен любимец.

„Дълбоко съжалявам, че ловът, който обичам и практикувам отговорно и законно, отне живота на този лъв“, коментира Палмър, платил 50 хил. долара за трофея.

От благотворителната организация на Зимбабве Task Force твърдят, че Палмър и професионалният ловец Тео Бронкхорст са излезли на лов през нощта и закачили мъртво животно на автомобила си, за да привлекат Сесил извън националния парк. Палмър го прострелял с лъка си, но този удар не го убил. Затова след това го проследили и го открили 40 часа по-късно, когато го довършили с пистолет. Тогава ловците установили, че мъртвият лъв е имал нашийник с чип за проследяване, който безуспешно се опитвали да скрият.

GPS-нашийникът на Сесил бил част от изследователски проект на учени от Оксфорд – поставен бил 1999 г. С него става възможно да се проследят последните движения на лъва.

Посредством чипа Сесил е бил открит одран и обезглавен.

Убиецът на лъва междувременно се превърна в мишена на общественото мнение във Фейсбук. Страницата на стоматологичната му клиника в социалната мрежа бе залята с гневни коментари и заплахи. Пусната бе онлайн петиция с искане на строго правосъдие за смъртта на Сесил – подписката вече е събрала над 12 000 гласа. Говорител на зъболекаря разкрива, че Палмър е изключително разстроен от последствията на своя лов.

Африканските лъвове в момента не са в списъка на застрашените видове, който би могъл да преустанови вноса на лъвове-трофеи в САЩ. В световен мащаб обаче хищникът е сред най-уязвимите животински екземпляри в Западна и Източна Африка. Популацията на лъва намалява все повече на черния континент – най-вече заради загуба на местообитания, отстъпвайки пред човека. При случаи на нападение над хора, местните общности предприемат хайки, за да убият животното.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg