Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кукери снабдиха Перник с вода от Централна баня София (видео)

Помощ от „Destructive Creation“ за две социални институции в бедстващия град

Преоблечени като кукери, артистите от „Destructive Creation“ наляха 2 хил. литра вода в туби от чешмите на Централна баня. Снимка: Стопкадър от видеото - Кукери снабдиха Перник с вода от Централна баня София (видео)

Преоблечени като кукери, артистите от „Destructive Creation“ наляха 2 хил. литра вода в туби от чешмите на Централна баня. Снимка: Стопкадър от видеото

Преоблечени като кукери с козина, направена от българския трибагреник, артистичната група „Destructive Creation“ занесе в Перник 2000 литра вода в туби. Получиха я Домът за стари хора „Хоспис 50 плюс“ и помощното училище за младежи с увреждания към детска градина „Радост“.

От видео в Ютюб става ясно, че тубите са били напълнени за 15 минути от изливащата се в канализацията минерална вода до Централна баня в София. Пренасянето им в социалните институции е минало почти като театрален пърформанс, в акцията са се включили служители и пациенти от домовете. Кукерските костюми са били задължителни, за да бъдат изгонени злите сили от Перник, казват от групата.

Ето и пълният текст към видеоклипа на „Destructive Creation“:

„Доживяхме ежедневните битовизми, катастрофи и забавени ремонти да бъдат изместени от истински важните световни теми, като това геолозите хидроинжинери ли са и хидроинжинерите геолози ли са? Язовир „Белмекен“ ли се влива в язовир „Бели Искър“, или язовир „Бели Искър“ се влива в язовир „Белмекен“?

Барабар Петко с мъжете започнахме и ние да търсим решение на водната криза в Перник и го намерихме в центъра на София – Централна баня, докато водата, която рязко установихме, че е съкровище, се излива със скорост 7 200 литра на всеки час директно в канала, откакто Банята не функционира като баня. Обадихме се на ITD ЕООД (www.itd.bg) за бутилки – те веднага ни подариха 200. От Дирекция „Аварийна помощ“ и превенция към Столична община се включиха с транспорта на бутилките до София и от София – пълни – до Перник. Аварийните екипи на Столична община толкова харесаха идеята, че искаха да се включат изцяло в пълненето и разнасянето на водата. Засякохме си време и напълнихме всичките 200 туби по 10 литра за 15 минути. А за да сме тематични, от читалището в с. Драгичево ни дадоха кукерски костюми, да гоним злото. Защото заради липсата на вода се отмени ежегодният Международен фестивал на маскарадните игри и не можехме да си позволим да оставим зли сили в Перник.

Пълните с вода бутилки занесохме и дарихме в дом за стари хора „Хоспис 50 ПЛЮС“ и помощно училище за младежи с увреждания към детска градина „Радост“ с идеята, че те по-трудно си набавят достатъчно вода.

Разбира се, че не решихме проблема с кризата, но с първия си опит разбрахме две неща. Първо, за 15 минути напълнихме 2000 литра безценна минерална вода на 40 км от водния режим; второ, зад идеята ни веднага застанаха всички нужни за реализирането, без да дават акъл, без мрънкане и без излишни приказки. Защото България е супер яка – и това се вижда в такива моменти“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg