Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Кукерите от пернишката „Сурва“ ще дефилират и в София

Ще гонят злото в петчасов спектакъл с вход свободен в Борисовата градина

След две години прекъсване заради Ковид, кукерите ще излязат пред публика и в София, и в Перник. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Кукерите от пернишката „Сурва“ ще дефилират и в София

След две години прекъсване заради Ковид, кукерите ще излязат пред публика и в София, и в Перник. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кукерският фестивал „Сурва“, една от емблемите на Перник, ще гостува в София тази зима. На 9 януари сурвакари, кукери, джамалари и бабугери ще дефилират на сцената на „Парк театър Борисова градина“, за да гонят злите духове. Началото е в 12 ч., входът е свободен.

Шоуто ще продължи пет часа и ще бъде придружено от съпътстващи изяви. В дефилето в София ще гостуват групи от няколко пернишки и по-отдалечени села като Батановци, Лобош, Лесковец, Банище, Селищен дол и Люлин. Над 200 участници ще имат роли в програмата.

Начало на събитието ще постави спектакълът „Игри с маски“ в изпълнение на пурнишката група „Майсторите на танца“. По-късно ще бъде дадено обяснение какво точно представлява „Сурва“, как се е зародил обичаят, откъде идва, защо се отбелязва в началото на годината ще даде гл. ас. Д-р Милена Любенова от „Института за етнология и фолклористика с етнографски музей“ при БАН.

След двегодишно прекъсване „Сурва“ се завръща след Ковида и в Перник, но по-късно през януари – от 13 до 30-и. През 2020-а и 2021 г. международният фестивал пропусна изданията си заради пандемичната обстановка в страната, тъй като традиционно привлича хиляди зрители в центъра на града.

В Перник тържествата ще започнат с народния празник Сурова, който е признат като част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Дефилетата, които са най-атрактивната и очаквана част от фестивала, ще протекат в три уикенда през януари – на 15 и 16 януари, на 22 и 23 януари и на 29 и 30 януари.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах