Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Културното събитие на 2018-а: „Концертгебау“ в НДК

Некултурно събитие на годината: изложбата на Вежди Рашидов в Лондон, платена с £20 хил. от българската държава

Читателите на „Площад Славейков“ определиха концерта на „Концертгебау“ в НДК със солист Веско Пантелеев-Ешкенази за най-важното събитие в българската култура през 2018-а. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Културното събитие на 2018-а: „Концертгебау“ в НДК

Читателите на „Площад Славейков“ определиха концерта на „Концертгебау“ в НДК със солист Веско Пантелеев-Ешкенази за най-важното събитие в българската култура през 2018-а. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Концертът на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам в София бе избран за „Културно събитие на 2018 година“. Гастролът на една от най-елитните в света музикални институции на 30 юни 2018-а в зала 1 на НДК получи най-много гласове от читателите на „Площад Славейков“. Концертът със солист виртуозният български цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази оглави класацията с 28%.

Само с 45 гласа след победителя, второто място зае концертното турне на Александрина Пендачанска „Това съм аз“. Музикално е и събитието, спечелило бронза: турнето „Пътешествие на светлината“ на Хора на слепите „Акад. Петко Стайнов“ в Австрия.

През 2017-а най-много гласове събра филмът на Виктор Божинов „Възвишение“, а през 2016-а – инсталацията „Плаващите кейове“ на Кристо.

Тази година читателите на „Площад Славейков“ гласуваха за „Културно събитие“ от 1 ноември до края на 2018-а. Номинации за най-вълнущо присъствие на българската културна сцена (или на българин на световната арт сцена) получиха 27 прояви.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Концертгебау“ поведе още в първите дни на гласуването, но имаше периоди, в които бе задминаван от Александрина Пендачанска – и докрая състезанието между първия и втория бе силно оспорвано. В крайна сметка във финалната десетка се наредиха три музикални събития (вече споменатите), два спектакъла (на Пловдивския театър и на „199“), две книги (на Елин Рахнев и на Георги Господинов) два арт пърформанса (на Теодор Ушев и на Кристо) и един кинофестивал („Синелибри“).

Вижте още: УКРАСА ЗА ЗЛАТНИЯ ФОНД НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА

Тези десет събития събраха най-много гласове, но сред най-ярките прояви в културата на 2018-а имаше и още редица значими актове на изкуство: изложбата с картини от колекцията на Луис Басат в Националната галерия; концертът на Максим Венгеров със Софийска филхармония; Симфония № 8 от Малер за закриването на европредседателството в НДК; турнето на Софийската опера в Япония; романът „Балканска рапсодия“ на Мария Касимова; стихосбирката „Седем стихотворения (с) биографии“ на Мирела Иванова; изложбата на Хубен Черкелов в Музея за съвременно изкуство „Софийски Арсенал“; филмът на Милко Лазаров „А̀га“; концертът на Вадим Репин със Софийската филхармония; изложбата на Съюза на колекционерите на „Шипка“ 6; спектакълът „Бащата“, постановка на Диана Добрева, Народен театър; сборникът с разкази „Кедер“ на Йорданка Белева; Антологията за деца „1943“; сборникът с разкази „Като пристигнеш, обади се“ на Кристин Димитрова; Филмовият фестивал „Киномания“; Коледният панаир на книгата в НДК; краят на враждата между Милен Русков и Георги Господинов.

Немалко от събитията не получиха много гласове в класацията поради появата си след началото на гласуването. Такива бяха случаите с две от най-мащабните прояви в културата на 2018-а: „Киномания“ (с начало 15 ноември) и Коледния панаир на книгата в НДК (започнал на 11 декември). Причина за това е ограничението в гласуването, въведено, за да намалим възможностите за манипулации – от един компютър можеше да се гласува само веднъж: за пет предложения в „Културно събитие на годината“ и за пет за „Некултурно събитие на годината“.

Имаше прояви, които породиха широк обществен дебат и в някои моменти успяха да засенчат дори политическите и криминалните новини. Ако класацията бе за най-разгорещено обсъжданото събитие в културата на 2018-а, спорът за първото място вероятно би бил между вечерята-пърформанс на Ода Жон в Националната галерия и Бронзовата къща. Но в класацията „Културно събитие на годината“ и двете не получиха достатъчно гласове, за да влязат в челната десетка.

Бронзовата къща обаче остана дълго в другата класация на „Площад Славейков“ – „Некултурно събитие на годината“. Там в гласуването „поведе“ изложбата на депутата Вежди Рашидов в Лондон, платена с £20 хил. от българската държава (25% от гласувалите). И също като в „Културно събитие на годината“, и тук имаше претендент с шансове за първото място – ремонтите в центъра на София.

Редно е да споменем и останалите „достойни“ кандидати за най-некултурно присъствие в културата на 2018-а – обществените реакции от техните прояви със сигурност са отрезвили извършителите им, а и може би ще подействат превантивно за подобни постъпки в бъдеще. Номинации за некултурно събитие на 2018-а получиха: Кеворк Кеворкян с наградата на СБЖ за цялостен принос в журналистиката; писателят Антон Дончев с позицията си на пиар в строителната компания „Трейс Груп“; проф. Владко Мурдаров с плагиаствата от чужди преводи от немски език; актрисата Цветана Манева с участието си в клип на Азис; Бронзовата къща; Иван Гранитски и Боян Ангелов с „похода“ срещу „фаготистите на джендър-идеологията“; кметът Иван Тотев с инициативата „Клане на прасе“ на градския площад в Пловдив.

Представяме Ви финалната подредба на двете класации.

Културно събитие на 2018 година

1. Концертът на „Концертгебау“ с Веско Ешкенази в НДК

2. Концертното турне на Александрина Пендачанска „Това съм аз“

3. Турнето „Пътешествие на светлината“ на Хора на слепите „Акад. Петко Стайнов“ в Австрия

4. Спектакълът „Дебелянов и ангелите“, постановка на Диана Добрева, Драматичен театър – Пловдив

5. Стихосбирката „Зелда“ на Елин Рахнев

6. Изложбата на Теодор Ушев „Като в тъмно огледало“ в Софийска градска галерия

7. Моноспектакълът на Ива Тодорова „Приятно ми е, Ива!“, Театър „199“

8. Книгата „Всичките наши тела“ на Георги Господинов

9. Кино-литературният фестивал „Синелибри“

10. Инсталацията „Мастаба“ на Кристо в Лондон

Некултурно събитие на 2018 година

1. Изложбата на Вежди Рашидов в Лондон, платена с £20 хил. от българската държава

2. Ремонтите в центъра на София

3. Графитите в Япония на служители на Софийска опера

4. Безразличието на властта към проблемите на музикантите от БНР

5. Пожарът в Царските конюшни

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3