Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ларгото, Ден 1 след обещанието да падат зидове (снимки)

Проверката е висша форма на доверие. Затова ще ви информираме всеки ден изпълнява ли се заповедта на зам.-министъра на културата Боил Банов

Найлонът - последна закрила на античното наследство. - Ларгото, Ден 1 след обещанието да падат зидове (снимки)

Найлонът - последна закрила на античното наследство.

След като стана ясно, че от Министерството на културата не държат особено на обещанията си, решихме всеки ден да проверяваме дали и как се изпълнява онова, които в събота ни даде дума зам.-министър Боил Банов. Той издаде заповед за паднат високите зидове и арките, изградени над античните руини на римска Сердика в центъра на днешна София, т. нар. Ларго.

Ето какво видяхме днес, малко преди края на работното време: кофражите, което щяха да послужат за изграждането на арки, са свалени от стената, но са оставени в подножието й. На наш въпрос за какво ще послужат, човекът от снимката (който се интересуваше защо снимаме) отговори:

„Тук ще дойдат момичета и тези арки ще светят червено върху централния вход на публичния дом“.

Предполагаме, че това е леко груб работнически хумор.

В първия работен ден след обещанието на зам.-министър Банов, високият нов зид все още си стои – а в най-високата си точка вече изглежда е над 3 метра. В обекта се лее бетон, кран стоварва палети с тухли, лепят се плочки и единствената част, която доскоро изглеждаше автентична – в дъното до изхода на подлеза за метрото при джамията, вече не се вижда. Античните пластове са покрити с нови строителни материали, а надзижданията надхвърлят неколкократно римските стени на малкото място, където се виждат.

Вижте разходката ни до Ларгото в Ден Първи. Утре пак ще бъдем там:

2

3

4

14

6

8

9

10

11

12

13

5

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg