Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Лос Анджелис Таймс“: „Ага“ е малък филмов бисер

Американският филмов критик Кенет Туран с ревю за филма на Милко Лазаров

„Нанук знае, че съвременният свят съществува - всъщност в един от най-изразителните кадри го виждаме легнал по гръб в снега да наблюдава изпаряващите се в небето следи от самолет“, пише американският филмов критик Кенет Туран. - „Лос Анджелис Таймс“: „Ага“ е малък филмов бисер

„Нанук знае, че съвременният свят съществува - всъщност в един от най-изразителните кадри го виждаме легнал по гръб в снега да наблюдава изпаряващите се в небето следи от самолет“, пише американският филмов критик Кенет Туран.

„Този малък филмов бисер, „Ага“ се фокусира върху минималистичната си история толкова красиво, че ни поглъща изцяло“. Така започва ревюто на филмовия критик Кенет Туран за филма на Милко Лазаров „Ага“, българското предложение за „Оскар“ тази година.

В ревюто си критикът описва „голямото майсторство“ на режисьора и „зашеметяващата операторска работа” на Калоян Божилов зад камерата. Туран има богата кариера – работи за „Вашингтон пост“, „Лос Анджелис Таймс“, редовно дава свои ревюта за радиопредаването „Morning Edition“ на NPR. В документалния филм „От любов към филмите: Историята на американската филмова критика“ той говори за неразбирателството си с режисьора Джеймс Камерън – след като Туран написал негативно ревю за „Титаник“, Камерън се обадил на главния редактор на „Лос Анджелис Таймс“ и поискал критикът да бъде уволнен.

Но за филма на Лазаров той не се изказва негативно:

Въпреки че персонажите говорят на местния якутски език, филмът се оказва внимателно построена притча, която ни въвлича в измисления живот така, все едно е истински. Зимните панорами в тази обезсърчаващо студена част на света са реални, замръзналата пустош е омагьосваща и поетична в своята абсолютна празнота“.

Америка за България

Във филма си Лазаров проследява живота на възрастните Нанук (Михаил Апросимов) и Седна (Феодосия Иванова), две части на едно цяло. Ако разпознавате името Нанук, пише Туран, значи знаете, че едно от вдъхновенията за сценаристите Лазаров и Симеон Венциславов е етнографският документален филм на Робърт Флаерти от 1922 г. „Нанук от Севера“.

Точно като в този филм, Лазаров проследява облечения как облечения в кожи Нанук изпълнява ежедневните си задължения, поставя капани, пробива леда, за да лови риба и се придвижва с шейна, теглена от едно работливо куче. Нанук знае, че съвременният свят съществува – в един от най-изразителните кадри го виждаме легнал по гръб в снега да наблюдава изпаряващите се в небето следи от самолет“.

Всъщност, именно съвременният свят отнема дъщеря им Ага, която отказва да живее живота на родителите си в зимната пустош и избира предимствата на града. В изолираната си юрта Нанук и Седна продължават да живеят както преди, а единствен техен посетител е Чена (Сергей Егоров). Той е връзката им със света, носи им дърва, гориво за лампите, както и малко преносимо радио, от което обаче звучи само класическа музика. Най-ценното, което им носи обаче, са новини за дъщеря им.

Това е особено тежко за двойката, защото една от темите в „Ага“ е за важността на семейството и общността – и тъгата от разпадането на тези връзки – пише критикът. – Както казва Нанук: „Краката са като семейството –единият не може без другия“.

Но според него силата на „Ага“ не е толкова в драматичните обрати в сюжета, а по-скоро в „емоционалната визуализация“.

Независимо от произхода си, красивите и безупречно композирани кадри в „Ага“ приковават вниманието – и епичните природни гледки, и интимните моменти вътре в юртата – смята Туран. – Тих и ненатрапчив, този филм, знае как да направи впечатление и го постига.“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3