Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Мануел, който спря трамвая

Мануел Георгиев е студент в специалността тонрежисура в Националната музикална академия. Снимка: Личен архив - Мануел, който спря трамвая

Мануел Георгиев е студент в специалността тонрежисура в Националната музикална академия. Снимка: Личен архив

Един ден в края на август Мануел се прибира към къщи по ул. „Граф Игнатиев“ и вижда, че трамваят върви на заден ход. Поглежда към кабината и открива, че е празна. Явно нещо не е наред, затова младият мъж хуква след трамвая, скача в движение и успява да спре засилващия се вече по наклона вагон – пълен с пътници. Оказва се, че ватманката слязла да си вземе нещо от спирката, защото ѝ прилошало…

Открихме тази история във Фейсбук, в страницата на книжарницата, където работи Мануел.

„Знаете ли как изглеждат героите? Ето така – те не се афишират, не разказват навсякъде за себе си, няма да ги срещнете в сутрешните блокове. Те просто правят това, което трябва, когато трябва!“, прочетохме в страницата на „FOX book café“.

Това е малко и уютно място за книги в централната част на София, а нашият герой може да бъде открит всеки ден усмихнат зад бара.

Четенето е безопасно за вашето здраве

„Площад Славейков“ потърси Мануел Георгиев, за да разкаже лично тази история, а и да сподели нещо за себе си, защото е човек от културата.

Той е на 20 години и има шофьорска книжка, но трамваят не е автомобил. И все пак успява бързо да открие как да го спре:

„В кабината имаше два педала – натиснах единия, не стана, после другия и почувствах спирачна сила. Това беше. Имах късмет“.

Демонстрирайки и пред Мануел, и пред органите от Центъра за градска мобилност, ватманката показва, че преди да слезе от трамвая натиснала бутона „Стоп“, но като си вдигнала крака от крачната спирачка, трамваят продължил да се движи. Може би е имал повреда… Но от „Градска мобилност“ твърдят, че трамваят е в изправност.

Colibri april 2017

Опасно е да скача в движещ се назад трамвай, но Мануел твърди, че не се е притеснил.

„Притесних се повече, като видях, че трамваят върви на собствен ход назад към кръстовището – казва той. – За части от секундата свързах точките какво ще се случи. Беше ми малко адреналинов момент, нямаше време да мисля.“

Мануел е студент в Музикалната академия, учи „тонрежисура“. Преди това е завършил софийското Музикално училище, с китара. Днес свиренето на китара му е по-скоро хоби. А какво иска да работи някой ден? Първо ще пробва навсякъде – и в медия, и на концерти. Работи във „FOX book café“ заради приятната атмосфера, книгите, а и там продължава да се вижда с любимите си съученици от Музикалното.

„Гордеем се, че Мануел е част от екипа ни! Помнете това име, тепърва ще го срещате!“, казват от книжарницата.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg