Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Маргарет Атууд и Бенедикт Къмбърбач четат поезия на фестивал онлайн

Хелена Бонам Картър и Доминик Уест песъздават сцени от пиесите на Шекспир

Литературният фестивал в Уелс обикновено събира около 275 хил. посетители за две седмици. Снимка: „Hay festival“ - Маргарет Атууд и Бенедикт Къмбърбач четат поезия на фестивал онлайн

Литературният фестивал в Уелс обикновено събира около 275 хил. посетители за две седмици. Снимка: „Hay festival“

Маргарет Атууд, Бенедикт Къмбърбач и Хелена Бонам Картър са част от звездната програма на литературния фестивал „Hay“ в Уелс, Великобритания. Провеждането му тази година бе застрашено заради пандемията, но форумът все пак ще се проведе благодарение на дарения от спомоществователи. С начало днес, 18 май, до 31 май фестивалът ще бъде изцяло онлайн, съобщава Би Би Си.

Писатели, историци, активисти и законотворци ще се включат във фестивала от домовете си и ще отговарят на въпросите на зрителите. Има и специална програма за деца между 18 и 22 май с участието на Кресида Кауел, автор на книжките от поредицата „Как да си дресираш дракон“.

За новите си произведения ще говорят писателите Али Смит, Хилари Мантел, Роди Дойл… Специални празненства ще бъдат посветени на английския поет Уилъм Уърдсруърт – тази година се отбелязват 250 години от рождението му и 170 години от смъртта му. За да почетат творчеството му, на 22 май ще се съберат Къмбърбач, Атууд, Стивън Фрай, Том Холандър и Джонатан Прайс. Началото на онлайн галата „Вечер вкъщи с Уърдсуъртови“ е в 18,30 ч. британско време.

На 30 май в „Пътешествие в една година на Шекспир“ ще участват актьорите Хелена Бонам Картър и Доминик Уест. Двамата ще пресъздадат сцени от емблематични пиеси на Барда, ще четат и откъси от някои негови сонети.

Участието във всяко от събитията е безплатно, изисква се само регистрация. Местата са ограничени.

Въпреки онлайн алтернативата, организаторите на фестивала все пак се надяват, че през 2021 г. събитието ще се проведе по нормалния начин – не само защото подпомага икономически региона, но и защото нищо не може да замени човешкия контакт, коментират те.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах