Маргарет Атууд с литературна награда за мир

Защото използва популярността си, за да говори за социалната справедливост и проблемите на околната среда

Името на Маргарет Атууд отново влезе в списъка с бестселърови автори след публикуването на „Заветите“, продължение на „Историята на прислужницата“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Маргарет Атууд с литературна награда за мир

Името на Маргарет Атууд отново влезе в списъка с бестселърови автори след публикуването на „Заветите“, продължение на „Историята на прислужницата“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Маргарет Атууд, създала „Историята на прислужницата“ – смразяваща книга, описваща кошмара на хипотетично тоталитарно бъдеще на Щатите – спечели награда за цялостно творчество, защото нейната литература има силата да пази мира, социалната справедливост и световното разбирателство.

Канадската писателка получи наградата на името на американския дипломат Ричард Холбрук, допринесъл за постигането на мир в Босна през 1995 г., част от „Литературната награда за мир Дейтън“. Към приза върви и парична премия от 10 хил. долара. Сред предишните носители са Глория Стейнем и Джон Ървинг.

Атууд, автор на поезия, проза, есета, комикси и документалистика, в последната година отново привлече вниманието към бестеселъра си от 1985 г. „Историята на прислужницата“. Дистопичният роман за тъмното бъдеще на Америка, в което ролята на жените в обществото е единствено да бъдат утроби. Телевизионната адаптация с участието на Елизабет Мос върна книгата в списъка с бестселъри по света, а мнозина читатели откриха паралели между управляващата класа на авторитарния Гилеад и политиките на Доналд Тръмп. През 2019 г. Атууд публикува втората част, „Заветите“.

„Все още не сме стигнали дотам, иначе нямаше да говорите с мен – казва Атууд пред американски репортер от „Асошиейтед Прес“ в интервю по телефона. – Вероятно щяхте да сте в изолатора на затвор или мъртъв… Как смеете да говорите на жена по телефона и да пишете за нея?!“

Америка за България

Атууд смята, че американците са наясно с опасностите от пренебрегването на американската конституция.

„Това стои между вас и абсолютното диктаторство – коментира тя. – Ако бях хазартен тип, което отчасти съм, бих заложила на американската изтънченост и отказа на американците да бъдат унифицирани. Така че не мисля, че лесно ще накарате хората да маршируват в редица. Може и да го постигнете, но ще бъде трудно.

Шарън Раб, основател и председател на „Литературна награда за мир Дейтън“, обоснова избора на журито с популярността на Атууд, която писателката използва, за да говори и пише за социалната справедливост и проблемите на околната среда.

„Маргарет Атууд продължава да ни напомня, че не може да се разчита на „това не може да се случи тук“ – казва тя пред „Асошиейтед Прес“. – Всичко може да се случи при правилните обстоятелства, а сега с надигането на презрението към демократичните институции, нейните уроци са по-важни отвсякога.

Церемонията по връчване на наградата трябваше да се проведе през октомври, но заради COVID-19 се отлага за пролетта на 2021 г. Тогава ще бъдат дадени наградите и на отличените за художествена и документална литература, които предстои да бъдат обявени през октомври.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах