Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мариус Куркински носител на наградата „Азарян“

Отличието му връчи Димитър Маринов на церемония в Театър „Азарян“

„Нямам право да кажа нищо друго освен: „Професоре, смирено благодаря!“, каза Мариус Куркински. Снимка: Орлин Огнянов/НДК - Мариус Куркински носител на наградата „Азарян“

„Нямам право да кажа нищо друго освен: „Професоре, смирено благодаря!“, каза Мариус Куркински. Снимка: Орлин Огнянов/НДК

Един от учениците на Крикор Азарян – Мариус Куркински – е носителят на наградата за ярко постижение в театралното изкуство за 2019-а, присъдена му от Фондация „Проф. Крикор Азарян“. Отличието му бе връчено на церемония в Театър „Азарян“ на 15 март, когато режисьорът би навършил 85 години.

Приза Куркински получи от ръцете на друг студент на Азарян – Димитър Маринов, играл в отличения с „Оскар“ за филм на годината „Зелената книга“. Събитието бе след спектакъла „Чехов х 3“, създаден специално за 85-годишнината на режисьора. Актьори представиха откъси от знаменитата трилогия по А. П. Чехов . „Три сестри“, „Чайка“ и „Вишнева градина“, поставени приживе от проф. Азарян.

„Благодаря ви за тази чест! Знам, че той все още ни гледа от втори балкон. Аз продадох вишневата си градина, взех си трите сестри – вяра, надежда и любов, и заминах, за да разбера, че не съм нищо повече от една чайка. Истината е, че аз отидох, за да го направя по моя начин. Защото той ми каза, че винаги трябва да имаме нашия начин в себе си“, каза от сцената Маринов.

Димитър Маринов и Мариус Куркински са студенти на Крикор Азарян. Снимка: Орлин Огнянов/НДК

Куркински не бе многословен:

„След това, което чух от професора тази вечер, и след изпълнението на тези големи актьори, които прекрасно играха, тук, в център на театъра, който носи името Азарян, аз нямам право да кажа нищо друго освен: „Професоре, смирено благодаря!“, и докато гледах представлението, ми се прииска да се провикна: „Вярвам, Господи, помогни на неверието ни!“. Благодаря!“.

Във фоайето на Театър „Азарян“ е наредена изложба с плакати от постановки на Крикор Азарян през годините, писма от негови приятели, бележки от работата му по Чехов, както и прочутите „10 заповеди“ към учениците му.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90