Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Менте на Мърквичка сред картините на Цветан Василев?

Платното, на което е нарисувано момче с конче, е чисто ново

Двете картини на Ян Мърквичка в колекцията на Цветан Василев, прибрани от прокуратурата в НИМ. Снимки: Румен Добрев - Менте на Мърквичка сред картините на Цветан Василев?

Двете картини на Ян Мърквичка в колекцията на Цветан Василев, прибрани от прокуратурата в НИМ. Снимки: Румен Добрев

Колекцията на Цветан Василев, прибрана в Националния исторически музей от прокуратурата, е пълна с ментета. Това предполагат арт експерти, поканени от „Площад Славейков“ да разгледат първите снимки на картините. Двете платна на Ян Мърквичка, арестувани от следователите, предизвикаха най-голям интерес в обществото. Но специалистите имат големи съмнения, че картините са автентични.

Спорната картина, чийто подпис сочи, че е на Ян Мърквичка.

Спорната картина, чийто подпис сочи, че е на Ян Мърквичка.

Един от аргументите за подозренията им се намира на гърба на едната картина, заснета от фотографа на „Площад Славейков“. Платното, на което е изобразено момче с конче, е чисто ново. Разбира се, оригиналният плат може да е бил укрепен от реставратор с нов, но дали в действителност е така, трябва да установи специалист. Еспертите на НИМ също са забелязали новото платно на тази картина на Мърквичка.

12

Платното на едната картина на Мърквичка е старо.

13

Платното на картината с момченцето е чисто ново.

В Приемо-предавателния протокол на следователите от Софийска градска прокуратура, предаден заедно с картините в Историческия музей, спорната картина е под № 52. Описанието гласи, че картината е с приблизителни размери 60/80 см, на предната страна в горния ляв ъгъл стои надписът JVMRKVICKA 1888, има и плочка на рамката в долната част с надпис Jan Vaclav Mrkvicka (1856-1938). На гърба пък стои надпис ЯН ВАЦЛАВ МЪРКВИЧКА 416.

Бликът върху картината с момченцето показва, че като че ли под платното е залепена плоскост с по-малък формат.

Бликът върху картината с момченцето показва, че като че ли под платното е залепена плоскост с по-малък формат.

Експерти са категорични, че пейзажът с църква, чийто подпис сочи, че е рисуван от Владимир Рилски, е фалшив.

16

Пейзаж с църква, с подпис на Владимир Рилски

Портретът на жена с бяла кърпа е с подписа на Димитър Гюдженов, но и това платно не е сигурно, че е истинско. В сбирката фигурира интересна и ценна картина на Николай Райнов, която може би действително е негова. Но според специалисти всички картини в колекцията на Цветан Василев са съмнителни. И очевидно повечето са му били подарявани.

В долния десен ъгъл на това платно стои подписът на Димитър Гюдженов.

В долния десен ъгъл на това платно стои подписът на Димитър Гюдженов.

 

Основният въпрос, който си задават всички арт търговци и познавачи на старите майстори у нас, е защо е тази пушилка. Сбирката не съдържа особено ценни и скъпи творби, въпреки че директорът на НИМ незнайно как определи цената на едната – 169 000 евро. Невярно е и твърдението на Божидар Димитров, че картините трябва да бъдат конфискувани, ако не са регистрирани по Закона за културното наследство. Частните колекции не подлежат на регистрация, ако собствениците им не решат да ги продават.

Божидар Димитров твърди, че ако колекцията не е регистрирана по Закона за културното наследство, тя трябва да бъде конфискувана.

Божидар Димитров твърди, че ако колекцията не е регистрирана по Закона за културното наследство, тя трябва да бъде конфискувана от държавата.

Ето някои от останалите картини, прибрани в НИМ:

Пейзаж на Николай Райнов

Пейзаж на Николай Райнов

5

14

Картина на Димитър Казаков-Нерон

18

15

Творба на Стоимен Стоилов

11

26

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90