„Метрополитън опера“ затвори до откриването на ваксина

До завръщането си на живо, театърът ще продължи безплатните спектакли онлайн

Сцената на един от най-добрите оперни театри, „Метрополитън“, ще остане тиха и тъмна още една година. Снимка: „Мет“ - „Метрополитън опера“ затвори до откриването на ваксина

Сцената на един от най-добрите оперни театри, „Метрополитън“, ще остане тиха и тъмна още една година. Снимка: „Мет“

„Метрополитън опера“ отмени изцяло сезон 2020/21, гласи съобщение в официалния сайт на институцията. Работата ѝ ще бъде възобновена, когато бъде открита и приложена ваксина срещу коронавирус, установи се, че обществото има стаден имунитет и отпаднат изискванията за социално дистанциране и носене на маски, отбелязват от „Мет“. Пълната отмяна на сезона се налага заради „стотиците изпълнители, които трябва да репетират и работят в затворени помещения и заради голямата публика на компанията“.

Здравните власти прогнозират, че стадният имунитет ще бъде установен поне 5-6 месеца след разпространението на ваксина.

„Не искаме нищо повече от това да се върнем към създаването на магията на операта по начина, по който само „Мет“ може, но безопасността на нашата трупа и на публиката, на която служим, са на първо място“, се казва в изявлението на нюйоркската опера.

За да не загуби съвсем контакта си с публиката, „Мет“ ще продължи да излъчва продукциите си онлайн. Докато сцената остава тъмна, ще продължи безплатната програма „Nightly Opera Streams“. Акцент ще остане и „Звездите на „Мет“ с концерт на живо“, в които най-популярните лица от оперната сцена изпълняват на живо от разпознаваеми точки по света. Концертите без публика се излъчват на живо през сателит.

Америка за България

Междувременно институцията обяви началото на следващия си сезон, който се планира да започне на 27 септември 2021 г. с премиера на „Fire Shut up in my Bones“ на Теранс Бланшар – първата опера на чернокож композитор, която ще бъде поставена на „Мет“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах