Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Кирил Петков: Българската култура може да се самоиздържа като проектите на Кристо

Проект Музеят „Софийски арсенал“ да стане арт център представиха министърът на културата и икономиката

Министрите на културата Велислав Минеков (вляво) и на икономиката Кирил Петков смятат, че Музеят за съвременно изкуство може да привлече предприемачи. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Кирил Петков: Българската култура може да се самоиздържа като проектите на Кристо

Министрите на културата Велислав Минеков (вляво) и на икономиката Кирил Петков смятат, че Музеят за съвременно изкуство може да привлече предприемачи. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Музеят Софийски арсенал – музей на съвременно изкуство (САМСИ) трябва да разшири функциите си, за да помогне за интеграция на обществото към съвременното изкуство, заяви служебният министър на културата Велислав Минеков днес на среща с медиите и в присъствието на министъра на икономиката Кирил Петков. На събитието бе представен проект за превръщането на сградата в арт център.

„Това ще бъде проект, който ще съчетава икономика и култура. Културата е много важна, но за да бъде устойчива, тя трябва да бъде част и от икономиката. Надяваме се под този покрив да имат място и предприемачи в сферата на културата“, заяви министър Петков.

Сградата е „много красива“, но е „недовършена поради корупция“, отбеляза неотдавна министърът в онлайн включване във Фейсбук. Бъдещият арт център трябва да съчетае най-добрите практики от икономиката, съвременните форми на изкуството и арт мениджмънта. Проектът бе презентиран от Михаела Каменова, която разказа за строежа на музея и ремонта му, като показа и снимков материал на част от културните събития, над 100, провеждани през годините на съществуване на музея. Първият етаж е открит преди 11 години и се използва активно като галерия. Довършването на втория и третия етаж на зданието в Южния парк ще даде възможност на най-талантливите млади творци, възпитаници на Художествената академия, „да не остават на улицата“, отбеляза Минеков.

„Чудесна архитектура. За съжаление е неизползвана докрай, недовършена и така с години – каза културният министър по време на обиколката по етажите. – В момента имаме тази полу-руина – типично за наследството явление, което получавам всеки ден в министерството. Виждате за каква трагедия става дума, но тя е лечима.“

Двата свободни етажа може да се използват за провеждането на различни събития – камерни концерти, филмови фестивали, дори конференции, когато се налага, обобщи Минеков, представяйки пред журналистите неизползваемите нива на музея.

Културата може да бъде самоиздържаща се, заяви Кирил Петков и даде пример с проектите на Кристо и Жан-Клод, но за целта са нужни места като САМСИ. А дотогава за реализирането им финансиране ще се търси от различни места, допълни Минеков и изтъкна, че в някои държави корпоративното меценатство се цени високо.

„Част от нашата идея е да привлечем млади творци и предприемачи и да измислим бизнес модели“, каза Петков.

Министърът визира вероятно бизнес модела на Кристо и Жан-Клод, изучаван в Харвадрдския университет, чийто възпитаник е Петков. Приживе двойката създаде обособена ниша в изкуството и я поддържаше чрез труда си. А най-важното условие в работата им, основата на техния „бизнес“, защото е основен компонент в съзиданието, е състояние, което не подлежи на покупко-продажба: свободата.

Вижте още: БИЗНЕС МОДЕЛЪТ НА КРИСТО, ИЗУЧАВАН В ХАРВАРД

Министърът на културата пое отговорност да осигури 3 или 5-годишни стипендии от Национален фонд „Култура“ за „млади и кадърни студенти от Академията“. Последният етаж е с особено подходящи помещения за младите творци, отбеляза той. Петков пое задачата да разговаря с предприемачи, които искат да инвестират в култура.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg