POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Морфов чака повече от месец разрешение да започне нов спектакъл

Иска да постави „Съзаклятието на лицемерите“ - пиеса за сложните взаимоотношения на твореца с властта

Александър Морфов се е спрял на пиеса на Булгаков, свалена от афиша на МХАТ заради твърде явната прилика между Сталин и Луи ХІV. - Морфов чака повече от месец разрешение да започне нов спектакъл

Александър Морфов се е спрял на пиеса на Булгаков, свалена от афиша на МХАТ заради твърде явната прилика между Сталин и Луи ХІV.

Пиеса на Михаил Булгаков за Молиер планира да постави Александър Морфов в Народния театър. „Съзаклятието на лицемерите“ ще бъде първият нов спектакъл на режисьора на тази сцена от 8 г. насам, последното негово заглавие в афиша на театъра бе „На ръба“, излязло през 2015 г. В основата на пиесата са сложните взаимоотношения на писателя с властта, отношенията Булгаков – Сталин, които съответстват на образите на Молиер и крал Людовик XIV.

Александър Морфов е предал на директора Васил Василев разпределение за пиесата. Докладната му е с дата 23 януари, като намеренията му са били да започне репетиции на 1 февруари. Разрешение или какъвто и да е отговор от директора на театъра режисьорът все още не е получил. Междувременно от афиша за март е изпаднало друго заглавие на Морфов – „Животът е прекрасен“.

Пиесата „Съзаклятието на лицемерите“ е българското заглавие на „Кабала святош“ (Кликата на лицемерите), написана от писателя през 1929 г. Поставена е за пръв път в МХАТ през февруари 1936 г., но е свалена след 7 представления. Преоткрита е през 70-те години на ХХ век.

Това е история за творец, първоначално подкрепян от властта, а после безжалостно погубен от нея.

Пиесата описва отношенията между Молиер и Луи ХІV. Гениалният комедиограф е зависим от нищожествата по върха, от наперения, но всъщност празен дух на краля, обграден от своята „клика на лицемерите“. Той е кукла в ръцете им, именно те насочват, привидно незабележимо, мислите и действията му. Пиесата разказва за времето, когато Молиер довършва пиесата си „Тартюф“ и е в разцвета си. Кралят проявява благоволение към него, но враговете и завистниците се опитват да разрушат творческия и личния живот на гения.

След личен разговор между Булгаков и Сталин „Кликата на лицемерите“ е разрешена за поставяне на 3 октомври 1931 г. По изискване на цензурата е била преименувана на „Молиер“. На 12 октомври 1931-ва Булгаков подписва договор за нея с Болшой драматичен театър в Ленинград, а на 15 ктомври – с МХАТ в Москва. На 14 март 1932-ра Болшой драматичен театър съобщава на автора, че се отказва от спектакъла заради статия на известния тогава драматург Всеволод Вишневски, в която се казва, че липсват марксистки ценности в пиесата. Именно Вишневски по-късно става прототип на героя от „Майстора и Маргарита“, критика Мстислав Лаврович.

Репетициите в МХАТ продължават повече от 4 години. През това време Станиславски, който ръководи театъра, влиза в конфликт с Булгаков. Според великия театрал в пиесата „е показан човешкият живот на Молиер, но не и артистичният“. Всъщност Константин Станиславски се е опитвал да пренесе драматичния конфликт извън политическия терен – между тълпата и неразбрания гений, за да избегне намесата на цензурата. На 22 април 1935 г. Булгаков изпраща писмо на Станиславски, в което заявява, че отказва да пренапише пиесата. Изразява готовност да разтрогне договора си с МХАТ. Станиславски капитулира и се съгласява да я постави по начина, по който е написана. В края на май 1935 г. Станиславски се отказва да режисира пиесата, поема я Немирович-Данченко. Той избира пищни барокови декори също с идеята да разграничи максимално връзката между сценичното послание и реалността в сталинска Русия. Булгаков не харесва постановката, но когато само 7 представления по-късно след статия в „Правда“ заглавието е свалено от афиша, той го приема много тежко. Мнозина предполагат, че спектакълът „Молиер“ вероятно не се е харесал на Сталин заради твърде видимата прилика между него и Луи ХІV.

Пиесата е поставяна преди години и в България, постановката е била на Слави Шкаров в Сливенския театър. В ролята на Молиер е бил актьорът Валентин Танев.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg