POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Морфов ли е героят на анонимния протест в Народния театър?

Без да споменава името на режисьора, директорът нарича драскането по вратата на бившата пиарка на ДПС „фашистко поведение“

„Това ли е големият режисьор? Не може да оставим обществото да бъде облъчвано с такава омраза, агресия и нетърпимост“, коментира Велислава Кръстева Александър Морфов (на снимката). Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Морфов ли е героят на анонимния протест в Народния театър?

„Това ли е големият режисьор? Не може да оставим обществото да бъде облъчвано с такава омраза, агресия и нетърпимост“, коментира Велислава Кръстева Александър Морфов (на снимката). Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Кой е извършителят на протеста с надписите по вратата на бившия пиар на ДПС и Ахмед Доган, сега завеждащ „Връзки с обществеността“ в Народния? Всички в театъра знаят отговора на този въпрос, още повече, че героят на тази история си е признал. Но директорът Васил Василев и нежеланата пиарка Велислава Кръстева избягват да споменат името му в първите си интервюта, дадени за медиите. Дали не е, защото е творец, когото публиката и занапред ще иска да аплодира в Народния, а след процесуалните действия e много вероятно той да бъде прогонен от театъра?

Набегът срещу кабинета на Кръстева се е случил на 29 октомври, събота, когато в програмата на Народния има две представления на „Хъшове“. Докато на сцената хъшовете са драскали по стените „Смърт на султан Абдул Азис“, на вратата на пиарката са се появили надписите „ДПС“, „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“ и „Изчезвай“. „Изчезвай“ е написано на мястото на табелката с името на Кръстева, която е била изкъртена от извършителя. Ако ДПС наистина не претендира, че е етническа партия, тези надписи не могат да се водят „език на омразата“, нито дискриминация на етнически принцип, в написаното няма нищо обидно, това са просто факти – Велислава Къстева продължава да е активист на ДПС и действително е била пиар на Ахмед Доган. А дали и в момента неформално не е такъв, само тя знае. Призивът „Изчезвай“ показва, че е нежелана в Народен театър „Иван Вазов“. Това, разбира се, е обидно, но само в личен план – няма как да е обида за цялата партия ДПС, ако Кръстева не продължава реално да заема този пост в партията.

Вижте още: ПРОТЕСТ СРЕЩУ БИВШИЯ ПИАР НА ДОГАН В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

Проблемът е изкъртването на табелката, защото се води посегателство срещу паметник на културата, какъвто представлява Народният театър. За това извършителят има вероятност да бъде осъден за хулиганство.

Надписите по вратата на Велислава Кръстева са се появили на 29 октомври, когато в театъра е имало две представления на „Хъшове“. Снимка: Площад Славейков

Според публикация в „Епицентър“ записите на камерите са показали, че авторът на надписите по вратата на Кръстева е глaвният режисьор нa теaтърa Александър Морфов. „Площад Славейков“ научи, че режисьорът е признал пред колегите си. Без да споменава името на Морфов, Василев заявява пред „Епицентър“:

 „Има явен сблъсък между лицето и някои политически партии. Той си има свои пристрастия. Свободен е да ги изразява, но такова фашистко поведение не може да бъде толерирано“.

Наричайки така желания при назначението като директор на театъра Морфов „лице“, Василев казва, че извършителят изпитва „нетърпимост към околните“.

Кръстева също говори пред „Епицентър“, визирайки Морфов:

„Омерзена съм! Аз съм член, активист на ДПС, имам своята дълга биография и не мога да допусна, че в XXI век, в центъра на София някой ще бъде преследван заради политическите си убеждения“, допълвайки: „Това ли е големият режисьор? Не може да оставим обществото да бъде облъчвано с такава омраза, агресия и нетърпимост“.  

В казаното Кръстева представя себе си просто като член, активист на ДПС, но тя е нещо повече от симпатизант на ДПС. Тя бе зам.-министър на културата в кабинета „Орешарски“ през 2013 г., когато назначението на Делян Пеевски от ДПС за директор на ДАНС предизвика спонтанно народното недоволство и стотици, хиляди протестиращи се събираха всяка вечер в центъра на София, а премиерът Орешарски се налагаше да излиза през задните входове на държавните институции. Кръстева беше депутaт нa ДПС, но нaй-вече бе дълги години пиар на Движението зa прaвa и свободи, а в началото на октомври придружи почетния председател на партията Ахмед Доган до избирателната му секция. Дори официално да не е пиар на партията, името ѝ продължава да е свързвано от обществото с ръководството на ДПС и политическите му практики. Така че протестът на Морфов, ако действително той е авторът на надписите по вратата, вероятно е неговият личен бунт срещу Доган, Пеевски и като цяло ДПС през годините, съвременна хъшовщина.

Актът действително е хулигански, но все пак е протест. Много протести, знаем, се извършват чрез вандалски актове – както когато Народното събрание и депутатите бяха замеряни с домати или на антиправителствените протести през 2020-а, когато пред Министерския съвет бяха изсипвани купища с риба, а сградата замервана с развалени хранителни продукти. Точно такова е и драскането по нежелания паметник на съветската армия окупаторка в центъра на София. Когато културните начини не работят, хората прибягват до некултурни.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС