Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Морфов с награда „Аскеер“: Всичко е ясно… Да живее България!

Това е петият ми „Аскеер“, останалите четири са в Народния театър, където се спотайва онази нищожна личност, заяви от сцената режисьорът

Александър Морфов по време на церемонията, предавана на живо по БНТ. Снимка: Скрийншот - Морфов с награда „Аскеер“: Всичко е ясно… Да живее България!

Александър Морфов по време на церемонията, предавана на живо по БНТ. Снимка: Скрийншот

Александър Морфов е носителят на награда „Аскеер 2023“ за режисура. Отличието му бе оповестено на церемония тази вечер в Театър „Българска армия“.

Морфов получава статуетката за постановката „Антигона“ в Плевенския театър – неговото завръщане на българската сцена, след като 7 години поставяше само в чужбина. След премиерата в Плевен, където театърът тогава бе оглавяван от режисьора Васил Василев, последваха печално известни събития, които доведоха до сблъсък между Василев, вече директор на Народния театър, и Морфов, назначен за главен режисьор на първа трупа. В крайна сметка Александър Морфов бе уволнен дисциплинарно.

От сцената на Военния театър режисьорът благодари за аскеера, който не е първият в кариерата му, но в контекста на конфликта му е подействал ободряващо:

„Благодаря на Фондация „Аскеер“. Много съм благодарен, защото в тези трудни за мен дни това някак си ще ме ободри, поне най-малкото.

Между другото това е моят пети „Аскеер“, останалите четири са в Народния театър. Там някъде се спотайва онази партийна, номенклатурна, нищожна личност, която е директор на театъра в момента. Но да не го превръщаме в политически разговор. А и няма смисъл, като гледам на първи ред колко човека ще бъдат разсечени словесно, ще ми отнеме много време.

Искам да благодаря, разбира се, на артистите от Плевенския театър, особено да благодаря на Деян Донков и на Милена Ерменкова, които изиграха главните роли, да благодаря и на моите близки хора Рени Врангова, Албена Колева и Валери Йорданов, които ме подкрепяха в тези тежки дни в борбата с номенклатурата и с ужасните неща, които се случват в нашата държава. Но тъй като всичко онова, което говоря, навява мрачни тонове, само ще припомня един стар виц – един човек ходел по улицата и хвърлял позиви, един ги разгледал, спрял го и казал: „Абе човек, тук нищо не пише“. Онзи отговорил: „Какво да пише, всичко е ясно“.

Така че всичко е ясно, няма какво да ви обяснявам. Благодаря много! Да е честит нашият празник, да е жив и здрав Георги Господинов, да живее България!“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90