Музикаутор: Вие никога няма да чуете новата българска музика

Реакция на организацията за защита на авторските права в музиката, след като Комисията по култура и медии отхвърли проекта за квоти за българска музика в медиите

Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Музикаутор: Вие никога няма да чуете новата българска музика

Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Предложението за въвеждане на квота от 30% българска музика в медиите бе отхвърлено от Комисията по култура и медии в Народното събрание. Квотите бяха заложени в проект за промяна на Закона за радио и телевизия. Според „Музикаутор”, организацията за защита на авторските права в музиката у нас, в момента в българските медии звучи едва 20% родна музика.

„Тази година открихме сесия на Културния фонд на „Музикаутор”, в която ще раздадем 300 000 лв. за музика на български автори. Със средствата, които сме отделили през годините, това са общо над 1,5 млн. лв. за българска музика. Но вие никога няма да я чуете, защото дебатът, който се води днес, не е насочен към възможности, развитие и решение“, посочи пред народните представители изпълнителният директор на „Музикаутор“ Иван Димитров.

По думите на председателя на „Музикаутор“ Ясен Козев, в международен план няма такъв пример – съответната национална музика да е 20%, а чуждата – 80%. Квоти за национално творчество в ефира има в редица държави, сред които Полша, Словения, Дания, Швейцария, Великобритания, Естония, Португалия, Белгия, Франция, Унгария, Словакия, Македония, Нидерландия и Украйна и т.н.

„По този начин народите гарантират съхранение на идентичността, езика и културата си, развитието на своите творци, като им дават пространство, в което да се изявяват на територията на тяхната собствена страна”, се казва в официално изявление на „Музикаутор”.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Аргументите на организацията са подкрепени от няколко факта. Според национално представително изследване на „Алфа рисърч” 72% от хората предпочитат да слушат песни на български език в медиите, а 6 от 10 песни трябва да са български.

От „Музикаутор” твърдят, че 80% от средствата за авторски възнаграждения отиват в чужбина, а не остават като стимул за родните творци. От около 49 хил. музикални заглавия, използвани в медиите, само 8350 са български. На европейско ниво квотите са факт, точно за да се гарантира, че ще има среда за развитие на европейската продукция.

Несериозно е да се смята, че 4 от 12 песни на час в едно радио биха могли да повлияят сериозно на разнообразието и да нанесат вреди, както се заявява от Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, казват в позицията си „Музикаутор”, и подчертават, че нова българска музика непрекъснато се ражда, а само регистрираните в сдружението произведения са над 500 000 и обхващат всякакви жанрове.

В подкрепа на въвеждането на квоти се включиха стотици български автори и изпълнители, а петицията за квотата получи над 1800 подписа. Някои от певците и музикантите отправиха видео послания – Васил Найденов, Орлин Горанов, Милена Славова, Димитър Кърнев, Прея, Веси Бонева, 100 кила, Славчо и Наско от Б.Т.Р., Нина Николина, Димитър Христов – диригент на оркестъра за народна музика на БНР, проф. Стефан Драгостинов и много други.

За законопроекта се обявиха също редица творчески организации и съюзи, както и организации на бизнеса, сред които Съюзът на артистите в България, Асоциацията на професионалните фотографи, Съюзът на българските композитори, „Филмаутор“, „Артистаутор“, „Профон“, Българската музикална асоциация, Сдружението на независимите автори, музиканти и продуценти, Сдружението на организаторите на концерти „Сцена Музика“, както и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3