Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Музикаутор: Вие никога няма да чуете новата българска музика

Реакция на организацията за защита на авторските права в музиката, след като Комисията по култура и медии отхвърли проекта за квоти за българска музика в медиите

Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Музикаутор: Вие никога няма да чуете новата българска музика

Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Предложението за въвеждане на квота от 30% българска музика в медиите бе отхвърлено от Комисията по култура и медии в Народното събрание. Квотите бяха заложени в проект за промяна на Закона за радио и телевизия. Според „Музикаутор”, организацията за защита на авторските права в музиката у нас, в момента в българските медии звучи едва 20% родна музика.

„Тази година открихме сесия на Културния фонд на „Музикаутор”, в която ще раздадем 300 000 лв. за музика на български автори. Със средствата, които сме отделили през годините, това са общо над 1,5 млн. лв. за българска музика. Но вие никога няма да я чуете, защото дебатът, който се води днес, не е насочен към възможности, развитие и решение“, посочи пред народните представители изпълнителният директор на „Музикаутор“ Иван Димитров.

По думите на председателя на „Музикаутор“ Ясен Козев, в международен план няма такъв пример – съответната национална музика да е 20%, а чуждата – 80%. Квоти за национално творчество в ефира има в редица държави, сред които Полша, Словения, Дания, Швейцария, Великобритания, Естония, Португалия, Белгия, Франция, Унгария, Словакия, Македония, Нидерландия и Украйна и т.н.

„По този начин народите гарантират съхранение на идентичността, езика и културата си, развитието на своите творци, като им дават пространство, в което да се изявяват на територията на тяхната собствена страна”, се казва в официално изявление на „Музикаутор”.

Аргументите на организацията са подкрепени от няколко факта. Според национално представително изследване на „Алфа рисърч” 72% от хората предпочитат да слушат песни на български език в медиите, а 6 от 10 песни трябва да са български.

От „Музикаутор” твърдят, че 80% от средствата за авторски възнаграждения отиват в чужбина, а не остават като стимул за родните творци. От около 49 хил. музикални заглавия, използвани в медиите, само 8350 са български. На европейско ниво квотите са факт, точно за да се гарантира, че ще има среда за развитие на европейската продукция.

Несериозно е да се смята, че 4 от 12 песни на час в едно радио биха могли да повлияят сериозно на разнообразието и да нанесат вреди, както се заявява от Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, казват в позицията си „Музикаутор”, и подчертават, че нова българска музика непрекъснато се ражда, а само регистрираните в сдружението произведения са над 500 000 и обхващат всякакви жанрове.

В подкрепа на въвеждането на квоти се включиха стотици български автори и изпълнители, а петицията за квотата получи над 1800 подписа. Някои от певците и музикантите отправиха видео послания – Васил Найденов, Орлин Горанов, Милена Славова, Димитър Кърнев, Прея, Веси Бонева, 100 кила, Славчо и Наско от Б.Т.Р., Нина Николина, Димитър Христов – диригент на оркестъра за народна музика на БНР, проф. Стефан Драгостинов и много други.

За законопроекта се обявиха също редица творчески организации и съюзи, както и организации на бизнеса, сред които Съюзът на артистите в България, Асоциацията на професионалните фотографи, Съюзът на българските композитори, „Филмаутор“, „Артистаутор“, „Профон“, Българската музикална асоциация, Сдружението на независимите автори, музиканти и продуценти, Сдружението на организаторите на концерти „Сцена Музика“, както и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg