Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Навални“ с Христо Грозев с „Оскар“ за документален филм

Българинът има роля в продукцията, но носители на статуетката са продуцентите

Режисьорът Даниел Роер (на преден план) и Христо Грозев (втори от ляво надясно) приемат статуетката от Американската филмова академия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Навални“ с Христо Грозев с „Оскар“ за документален филм

Режисьорът Даниел Роер (на преден план) и Христо Грозев (втори от ляво надясно) приемат статуетката от Американската филмова академия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Навални“ с участието на Христо Грозев взе „Оскар“ за най-добър пълнометражен документален филм. Продукцията на режисьора Даниел Роер бе сред отличените заглавия на церемонията, която в момента тече в „Долби Тиатър“, Лос Анджелис.

Статуетката приеха екипът на филма и семейството на Навални, на сцената се качи и самият Грозев, описан от Роер като „нашия зубър с лаптоп“ – определение, което самият той използва за себе си пред камерата. Самият Навални вероятно вече е разбрал за отличието, но в руския затвор, където от 2021 г. се намира опозиционният лидер – той бе написал специално послание за „неоправданата война на агресия на Владимир Путин в Украйна“, което Роер прочете от сцената. Наградата Навални посвети на „всички политически затворници“.

Няколко думи от сцената каза и Юлия, съпругата на Навални:

„Съпругът ми е в затвор, само защото каза истината и защитава демокрацията. Мечтая за деня, когато ще си свободен и нашата страна ще е свободна. Остани силен, любов моя“.

Документалната продукция проследява разследването на Христо Грозев, Мария Певчих и журналистите от „Белингкат“, като откритията им намекват, че в отравянето на Навални пръст има самият Путин. Продукцията завършва с ареста на Навални на летище „Шереметиево“ в Москва през януари 2021 г.

Самият Грозев има основна роля в „Навални“, но носители на оскара са продуцентите. Българинът е вписан единствено като участник в продукцията. Това е втора голяма награда за заглавието след триумфа на наградите „Бафта“, но първата, на която българинът присъства лично, след като Британската филмова академия отказа присъствието му заради опасения за безопасността на останалите гости на събитието. Преди наградите „Бафта“ Грозев сподели в Туитър профила си, че е получил отказ да присъства на събитието, тъй като представлява риск за сигурността на останалите присъстващи.

„Искаме да посветим тази награда на Христо Грозев, нашия български зубър с лаптоп, който не можа да бъде с нас тази вечер, защото животът му е застрашен от руското правителство и Владимир Путин“, каза продуцентът Одеса Рей по-късно пред журналистите.

Носителите на „Оскар“ за филма „Навални“, посочени поименно

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg