Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

НДК: „Формата на водата“ на Дел Торо, ексклузивно

Събитията в Двореца на културата от 15 до 21 януари 2018 г.

„Формата на водата“ на Гийермо дел Торо се очаква да получи редица номинации за „Оскар“. Дотук продукцията получи наградите „Златен лъв” във Венеция, два златни глобуса – за режисура и музика; и 12 номинации за БАФТА, включително за най-добър филм. - НДК: „Формата на водата“ на Дел Торо, ексклузивно

„Формата на водата“ на Гийермо дел Торо се очаква да получи редица номинации за „Оскар“. Дотук продукцията получи наградите „Златен лъв” във Венеция, два златни глобуса – за режисура и музика; и 12 номинации за БАФТА, включително за най-добър филм.

Предстоящи събития в НДК
(15 – 21 януари)

15 януари, понеделник

„Въртележка“, филм на Уди Алън, с Кейт Уинслет и Джъстин Тимбърлейк – 19 ч., Кино „Люмиер“

Вижте още: НОВИЯТ ФИЛМ НА УДИ АЛЪН НЕ Е ПРИЗНАНИЕ, А НЕЩО МНОГО ПО-ВРЕДНО

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

16 януари, вторник

„За теб“, спектакъл на Петър Кауков, със Станимир Гъмов и Христо Мутафчиев – 19 ч., Театър „Азарян“.

Пиеса, написана от Яна Борисова специално за тези актьори. Пъзел от думи, тайни и преживявания, вдъхновен от истинския живот. Текстът има номинация за „Икар 2015“ на Съюза на артистите за драматургичен текст и номинация за „Аскеер 2015“ за съвременна българска драматургия.

Вижте още: ЗА ТЕБ, ЛИЧНО

***

„Формата на водата“, филм на Гийермо дел Торо, със Сали Хоукинс, Майкъл Шанън, Ричард Дженкинс, Октавия Спенсър – 19 ч., Кино „Люмиер“

Вижте още: ЩЕ ИМА ЛИ „ОСКАР“ ВЪВ ФОРМАТА НА ВОДАТА?

17 януари, сряда

„Екзистенциална психотерапия”, премиера на фундаменталния научен труд на проф. Ървин Д. Ялом – 19 ч., Литературен клуб „Перото“.

Екзистенциалната психотерапия е динамичен подход към терапията, който се фокусира върху притеснения, коренящи се в битието на човека. Книгата се занимава с четирите базисни притеснения: смърт, свобода, изолация и безсмислие. Участие в представянето ще имат д-р Светлозар Василев – преподавател в НБУ и психоаналитик към БПО, д-р Давид Йерохам – психодрама терапевт, и преводачката на книгата Людмила Андреева.

***

„Въртележка“, филм на Уди Алън, с Кейт Уинслет и Джъстин Тимбърлейк – 19 ч., Кино „Люмиер“

18 януари, четвъртък

„Корабът Нощ“, театрален квартет на актрисите Татяна Лолова, Цветана Манева, Петя Силянова и Пламена Гетова – 18 ч., Театър „Азарян“.

Актьорската им среща е през текстовете на Маргьорит Дюрас – една от най-значимите фигури на френската литература. Пиесата е разказ за дългогодишните телефонни разговори между двама души, които се влюбват един в друг, но никога не се срещат.

По думите на Дюрас, сюжетът е по истинска история, разказана ѝ от близък приятел. Изследователи на творчеството на писателката обаче откриват много автобиографични съвпадения.

Текстът на Маргьорит Дюрас е основата за спектакъла на режисьора Стилиян Петров, заедно с драматурга Яна Борисова двамата добавят още няколко нейни нейни текста, изследвайки идеите за сянката, невидимото и еротичното в енигматичния свят на авторката.

***

„Формата на водата“, филм на Гийермо дел Торо, със Сали Хоукинс, Майкъл Шанън, Ричард Дженкинс, Октавия Спенсър – 19 ч., Кино „Люмиер“

19 януари, петък

„Кралят Елен“, спектакъл на младата режисьорка Анастасия Събева по текстове на Карло Гоци – 19 ч., Театър „Азарян“

В този спектакъл решението на класическата приказка от XVII век е изцяло подчинено на гледната точка на една пътуваща трупа. Артистите отварят своите куфари, обособяват сцена и всичко започва като поредната среща на актьорите с публика. В хода на действието сюжетът увлича напълно артисти и зрители и не след дълго класическият текст ги потапя в приказна магическа история.

Вижте още: АНАСТАСИЯ СЪБЕВА И РЕЖИСУРАТА КАТО КОМПОЗИЦИЯ НА МОЦАРТ

***

„Начало на оздравяването“, книгата на Красимира Макавеева, ще бъде представена от 19 ч. в Литературен клуб „Перото“.

20 януари, събота

„Съвременната българска литература в контекста на европейската модерност“, дискусия на Националния център за книгата – 16 ч., Литературен клуб „Перото“

Българската литература вече има свое място и значимост на европейската литературна сцена, а темите в нея са подобни на актуалните теми, които вълнуват и писателите от другите държави-членки на ЕС. Това явление все още е известно сред по-тесен кръг специалисти и преводачи и се развива паралелно с все по-засилващия се интерес към литературата на представителите на т. нар. „малки езици” в Съюза. Тези две паралелно протичащи тенденции са фактор, който играе огромна роля във взаимното ни опознаване като народи в голямото европейско семейство и все по-убедително задава посоката на „новата модерност” в литературна Европа.

***

Творчеството на Пейо Яворов е темата на традиционните поетични вечери в Литературен клуб „Перото“ на 20 януари. Събитието е от 18 ч.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах