Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Не носете подаръци на Снежина Петрова за рождения ѝ ден, бъдете нейна публика

Спектакълът „Медея“ е напът да стане културно събитие на 2019 г.

Снежина Петрова ще празнува юбилея си на 16 януари 2020-а с представление на „Медея“ в Театър „Азарян“. Снимка: НДК - Не носете подаръци на Снежина Петрова за рождения ѝ ден, бъдете нейна публика

Снежина Петрова ще празнува юбилея си на 16 януари 2020-а с представление на „Медея“ в Театър „Азарян“. Снимка: НДК

„Медея“ – мащабният проект, който спечели сърцата на публиката и в момента води в класацията на „Площад Славейков“ за културно събитие на годината – беше замислен като еднократна проява в рамките на събитията в културната столица на Европа „Пловдив 2019“. Големият му успех, който надскочи границите на едно представление и накара всички да мислят за него като за събитие извън рамките, не е свързан просто с добрата театрална постановка. „Медея“ в интерпретацията на Снежина Петрова днес не е само древногръцка трагедия, а урок по толерантност и човещина.

В обръщение във Фейсбук към публиката си Снежина Петрова, двигател и основен реализатор на проекта, споделя, че възнамерява да празнува рождения си ден през януари не тихомълком – както като малка в знак на протест срещу родителите си, а шумно и на сцената. И не иска подаръци, а пълен салон със зрители.

„Скъпи приятели, познати и непознати театрални почитатели, благодарение на вас имаме възможност да продължим спектакъла „Медея“ и през 2020 г. на сцената на Театър „Азарян“ в НДК – пише Петрова. – Следващата дата, на която може да видите спектакъла, е 16 януари 2020 г. – денят, в който преди 50 години съм се появила на белия свят. Било е слънчев, студен и снежен петък, което дава и повод за името ми. Моята майка и баща били сковани от студ, преспи и разпределение в родния град на майка ми – Силистра, където проплаквам и аз.

До 13-ата си година съм празнувала този ден като всяко дете, след което тийнейджърската ми разсеяност предизвиква серия от три последователни потопа, които направих вкъщи. Така докарах Дунава и в София. Бях наказана да не си празнувам рождения ден. Аз приех много сериозно това наказание и удължих доброволно срока му от една на няколко години. С променлива мотивация ту празнувах, ту не на 16 януари… Очевидно тези наводнения нарушиха рефлекса ми към празника и смесиха в моето съзнание представите за раждане, прилив и стихия…

Така си минаха годините и в навечерието на 16.01.2020 г. осъзнах, че би било тъжно тихомълком да навърша половин век. Реших да отбележа този ден със спектакъла „Медея“ и със стартирането на една отдавна замислена кампания, която ще обявим след края на представлението.

Няма да ви занимавам с ретроспекции и поздравителни адреси. Нямам нужда от подаръци и цветя… Ще се радвам залата на 16 януари да е пълна с приятели и това да даде продължение на проекта, който – случайно или не – съпътства този юбилей.”

Почитателите на Мелпомена и на талантливата Снежина Петрова ще имат възможност да видят магията на този спектакъл, сътворен с помощта на утвърдени имена от областта на театъра, както и на деца от различни етноси в Пловдив – от ромската, турската, еврейската, арменска и българска общност, до студенти от НБУ, обучаващи се в различни хуманитарни и творчески специалности.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg