Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Не разрешиха на Серебренников да се прости с майка си

Руският режисьор Кирил Серебренников в съда през август 2017-а, когато му беше наложена мярка „домашен арест“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Не разрешиха на Серебренников да се прости с майка си

Руският режисьор Кирил Серебренников в съда през август 2017-а, когато му беше наложена мярка „домашен арест“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Ростов на Дон е починала майката на държания под домашен арест руски режисьор Кирил Серебренников. Това съобщава РИА „Новости“, позовавайки се на неназован приятел на семейството и бащата на режисьора.

Според източника на агенцията, церемонията по прощаването с жената вече се е състояла.

„Кремираха я преди половин час. Тя почина след тежко заболяване, беше парализирана. Беше прекрасен човек, цял живот преподаваше литература. Напоследък много боледуваше“, е посочил той.

Бащата на режисьора, Семьон Серебренников, е потвърдил, че съпругата му вече е кремирана и е отказал друг коментар.

Америка за България

През декември, на заседание на президентския Съвет по култура, режисьорът Алексей Герман-син повдига въпроса, че майката на Серебренников страда от Алцхаймер и има нужда от подкрепата на сина си.

„Майката  на Кирил Серебренников е починала в Ростов на Дон след тежко заболяване – написа в блога си известната журналистка от  радио „Ехото на Москва“ Ксения Ларина. – Кирил помоли съда да му даде възможност да се види с майка си, която вече си отиваше… Боеше се, че тя няма да го познае. Не му разрешиха да я прегърне и да се прости с нея.

Навярно някой е искал той да се измъчи, да се измъчим и ние. Е, добре, ние вече се мъчим… А на тях милосърдието им е непознато. Щом са готови да превозват задържан от един град в друг в продължение на девет часа – по свой собствен каприз, за да организират безсмислено шоу, тогава какво им пречи да придружат човек на погребението на майка му?
Няма отговор.“

Серебренников се намира под домашен арест от август 2017-а. Той и още няколко души са обвинени в разхищение на държавни средства чрез основаната от него нетърговска организация „Седмо студио“. Серебренников не признава вина.

Всичко по темата „Арест на руски театрален режисьор“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3