Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Не връщайте табелката с поменика от министри на БГ Лувъра!

Музеят все още празен и недовършен, а уж щяха да го отварят наесен

Петър Стоянович бе лишен от табелката с името му на фасадата на БГ Лувъра. - Не връщайте табелката с поменика от министри на БГ Лувъра!

Петър Стоянович бе лишен от табелката с името му на фасадата на БГ Лувъра.

Шегобийци оставиха Националния музеен комплекс, наричан неофициално Българския Лувър, без поменика от министри на входа. Бронзовата табелка бе поставена по нареждане на ексминистъра на културата Петър Стоянович преди около два месеца, когато реши да открие предсрочно празния музей.

Идеята на Стоянович с тази табелка бе да направи напук на предшественика си във висшето арт ведомство Вежди Рашидов. През юни Стоянович заяви, че проектът не е по идея на Рашидов – 7 министри са се сменили, откакто през 1999 г. работата по музея стартирала. „Не съм отричал заслугите му по музея, но това не е диамант на пръста ти, за да се хвалиш с него“, каза той и постави и своето име на табелката.

Министърът на културата Петър Стоянович (вляво) откри плоча на входа на БГ Лувъра, на която са изредени имената на всички министри, работили по проекта, включително и неговото. Снимка: Румен Добрев

Министърът на културата Петър Стоянович (вляво) откри плоча на входа на БГ Лувъра, на която са изредени имената на всички министри, работили по проекта, включително и неговото. Снимка: Румен Добрев

В интервю за „Площад Славейков“ неотдавна акад. Светлин Русев коментира: „Някои от имената на тази табелка бяха направо вредни за българската култура. Божидар Абрашев, лека му пръст, искаше с известна турска фирма да прави от „Квадрат 500“ хотел-галерия. Полемиката, която имах с него, е известна. Комичното заглавие „Български Лувър“ за първи път той го спомена. А вредата на Нина Чилова продължава и до днес – не като министър на културата, а като председател на Комисията по култура в парламента, с нейния абсурден закон за Културно историческо наследство. Министърът на служебното правителство – уважаемият Владимир Пенев, има принос колкото моят ученик и негов съименник художникът Владимир Пенев за българския театър“.

Ако сме справедливи, трябва да признаем, че Вежди Рашидов направи най-много за музея, а по свое време Стоянович не успя да го довърши. През юни бе обявено, че наесен Лувърът ще е готов, но краят все още не му се вижда – нито е завършено южното крило, нито е поръчано музейно оборудване… и най-вече не е изяснена концепцията на тази институция.

Вместо да решат първо какъв музей ще е БГ Лувърът, сред последните грижи на министър Петър Стоянович, преди да си тръгне от поста, бе постановление за обединение на Националната галерия и Галерията за чуждестранно изкуство. Но то не можа да влезе за гласуване в Министерския съвет заради несъгласие на синдикатите. Ако това бе станало, Стоянович гласеше за директорското място на бъдещия най-голям български музей своя съветник Борис Данаилов, уволнен от Националната галерия по времето на Рашидов.

Впрочем, в момента Данаилов продължава да е съветник и на служебния министър на културата Мартин Иванов. Според хора от Министерството на културата директорският пост в Лувъра все още не му се е изплъзнал. Да се надяваме, че Данаилов няма да посъветва Иванов да върне срамната табелка на Стоянович. Макар че маниите за величие в българската култура не са чужди на никой министър, попадал на столичния бул. „Стамболийски“ № 17.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg