Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Последствията от една свинска опашка

Как карикатура на Борис Димовски в сборника с епиграми на Радой Ралин „Люти чушки“ доведе до масови уволнения по Живково време

Карикатурата на Борис Димовски под епиграмата на Радой Ралин „Сит търбух за наука глух“ - Последствията от една свинска опашка

Карикатурата на Борис Димовски под епиграмата на Радой Ралин „Сит търбух за наука глух“

Свинската опашка се оказа твърде обиден хумористичен елемент за двама от най-популярните български държавници, които дори не са мюсюлмани. И особено опасен за карикатуристите, които прибегнат до нея. От онази на Борис Димовски, която предизвика лют скандал през 1968-а, защото към епиграмата на Радой Ралин „Сит търбух за наука глух“ той бе нарисувал прасе, чиято опашка се превръща в подпис, подобен на Тодор Живковия – до днешната видео карикатура на Чавдар Николов. В нея „свинската опашка“, с която динковаците връзват бежанци, става знаме в ръцете на премиера Бойко Борисов.

Книгата „Люти чушки“ с епиграми на Радой Ралин и карикатури на Борис Димовски излиза през 1968-а. Тиражът й е иззет от книжарниците и изгорен. Но вече доста хора си я били купили. Почти петдесет години по-късно се случи нещо подобно – но с още по-малък успех. Борисовата свинска опашка вече е навсякъде и няма как да бъде скрита, нито пък изтрита.

Видеото „Свинска опашка vs Конска опашка“ донесе на Чавдар Николов прекратяване на договора му и заличаване на карикатурите му от сайтовете на „Нова броудкастинг груп“ и „Нет инфо“. Последствията от свинската опашка в „Люти чушки“ също са унищожителни – за голям брой хора.

Историята бе разказана пред „Площад Славейков“ от един от участниците в нея – журналистката Ива Йолова. Заради интервю с Радой Ралин и Борис Димовски във вестник „Народна младеж“ тя е уволнена от медията, направен е опит да й бъдат отнети журналистическите права. Това са остатъчни поражения девет години след появата на сборника „Люти чушки“.

Афористичната книга е отпечатана през 1968 г. и заради карикатурата на прасе, чиято опашка е оприличена на подписа на Тодор Живков, е иззет целият й тираж от книжарниците и е изгорен. Немалко бройки от нея вече са били продадени и книжката се превръща в апокрифно четиво по онова време. Последствията за двамата автори са жестоки, напълно в духа на времето – остават без работа, наложена им е тотална обществена изолация и никакъв достъп до публичност, без шанс да печатат книгите и карикатурите си. Същата участ сполетява мнозина, участвали в отпечатването на книгата – пострадали са включително и хора, които са имали нещо общо с тандема Ралин-Димовски.

Борис Димовски и Радой Ралин

Борис Димовски и Радой Ралин

Девет години след разгрома на тънката афористична книжка, нейните автори неволно стават причина за нова вълна от уволнения. През 1977 г. Ива Йолова, журналистка на 25 г., работи в културния отдел на вестник „Народна младеж“, оглавяван от и.д. главен редактор Пенка Чернева. Ива кани Ралин и Димовски за интервю – по думите й безобидно от днешна гледна точка. Разговорът бил сериозен и хаплив към привилегиите на потомците на соц величията. Задава на двамата едни и същи въпроси, темата е реализацията на младите хора в България. Заглавието е „И днес имаме нужда от Фаустовци“.

Ива Йолова

Ива Йолова

Нищо революционно нямаше в това интервю, казва Йолова. Но социалистическите Фаустовци не смятат така. И последиците за нея и колегите й от „Народна младеж“ са като при опит за въстание. Потушено е с шест уволнения – на репортерката Ива Йолова, на водещия на рубриката Яков Янакиев, на дежурния зам.-главен редактор Любомир Коралов, на главния редактор Пенка Чернева, както и още двама техни колеги – Йордан Янев и Елеонора Владимирова, които организирали преди това подписка за оставането на Чернева като титуляр на поста главен редактор.

Освен уволнение и лишаване от журналистически права, наказанието на Ива включва и отнемане на софийско жителство, каквото получава при назначаването си в „Народна младеж“. Налага се да смени варненското си жителство с „гражданство“ в близкото до София село Яна, за да остане в столицата.

Радой Ралин и Борис Димовски отиват на среща с Георги Йорданов (съгражданин на Ралин от Сливен), тогава първи секретар на Градския комитет на БКП. Отиват заедно с Ива Йолова. Двамата убеждават Йорданов, че ако не отменят наказанието на журналистката, ще раздухат случая пред чуждите медии.

След преценка на щетите от подобен скандал, е решено Ива да остане в журналистиката, както и в София. Предлагат й работа във вестник „Труд“ – в няколко отдела, между които не присъства културата. Така започва в икономическия отдел, а след време успява да се завърне в културата.

Тази история все пак излиза в чуждата преса, описана от австрийски вестник.

Ива не обича да я разказва, защото не смята интервюто си за героизъм, макар от него да стърчи свинската опашка на Живков. Впрочем, Борис Димовски винаги е твърдял, че „опашатият“ подпис от карикатурата не е на Тодор Живков. Казваше същото и след 1989 г.

Карикатура на Борис Димовски със собствената си особа, интервюирана от Ива Йолова

Шарж на Борис Димовски със собствената му особа, интервюирана от Ива Йолова

Повече от 20 години след появата на „Люти чушки“ Борис Димовски е под лупата на ДС. И все пак в печата се промъкват негови карикатури.

„Уж със „зашита с губерка уста“, но с поглед пиронче, той пробождаше кривици, властници, лицемери, лъжци..“, казва Ива Йолова за Димовски в очерка „Смях от болка, гняв с усмивка“, част от книгата си „По думите ще ги познаете.

По карикатурите също ще ги познаете. Близо 50 години по-късно свинската опашка отново е мерило за свободата на словото в България. А един ден кой знае – може би голямата награда за политическа карикатура ще се казва „Златна свинска опашка“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg