Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нобелови лауреати по пижама

Едва отворили очи, Пол Милгром и Боб Уилсън научават, че са отличени с Нобел по икономика

Робърт Уилсън (вляво) и Пол Милгром вечерта, в която разбират, че са Нобелови лауреати по икономика. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Нобелови лауреати по пижама

Робърт Уилсън (вляво) и Пол Милгром вечерта, в която разбират, че са Нобелови лауреати по икономика. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато Кралската шведска академия обявява Нобеловите лауреати по икономика рано сутринта на 12 октомври, номинираните американски икономисти Пол Милгром и Боб Уилсън спят непробуден сън в домовете си в Станфорд, Калифорния. Двамата не таят особени надежди, че ще попаднат във фокуса на събитието в Стокхолм, но ето че телефоните им иззвъняват.

Обаждането е спешно и важно, но от Нобеловия комитет успяват да се свържат само с Уилсън, отбелязва „Гардиън“. Съобщават му новината, докато Милгром продължава да спи дълбоко. За щастие, Уилсън живее наблизо с колегата икономист, с когото му предстои да си подели златния медал и паричното измерение на наградата от 1 млн. долара. Още по пижама, той тръгва с колата си към дома на бившия си студент, за да му съобщи добрата вест.

Запис от охранителната камера на Милгром показва Уилсън, който в тъмна доба настоятелно натиска интеркома на своя колега. Придружен е от съпругата си Мери, която все още държи телефона в ръка. И Милгром най-сетне се появява на вратата.

„Пол? – казва Уилсън. – Пол, Боб Уилсън е. Спечели Нобеловата награда. Опитват се да се свържат с теб, но не могат. Май ти нямат номера.

„Наистина ли? Уау. Ок“, отговаря Милгром и се запътва към телефона.

„Дадохме им номера ти“, добавя през смях Мери и го подтиква да отиде и да отговори на обаждането.

Оказва се, че Комитетът е имал затруднения да се свърже и с Уилсън само няколко минути преди това. Когато домашният му телефон иззвънял посред нощ, той се ядосал и го изключил. Затова от Комитета били принудени да се обадят на съпругата му Мери.

По-късно Милгром обяснява пред „Ройтерс“ как се е развила ситуацията от неговата гледна точка.

„Спях и чух звънец в два през нощта. Видях лицето на Боб, който чукаше на вратата и ми казваше, че се опитват да ми се обадят, защото сме спечелили Нобеловата награда. Това бяха доста, доста добри новини“, споделя лауреатът.

Двамата академици от Университета „Станфорд“ бяха отличени за усъвършенстването на Теорията на аукционите и изобретяването на нови форми на аукциони. Милгром е студент на Уилсън, двамата се срещат в университетската зала през 70-те и от тогава работят заедно. Милгром е третият студент на Уилсън, който се увенчава с Нобелова награда.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90