Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Нов фестивал на изкуствата започва в Копривщица

„Маster of Art” тръгва днес със заявлението, че изкуството е живо, въпреки ограниченията

Една от сцените на открито на новия фестивал „Master of Art“. Снимка: Найо Тицин - Нов фестивал на изкуствата започва в Копривщица

Една от сцените на открито на новия фестивал „Master of Art“. Снимка: Найо Тицин

Освен на фолклора, Копривщица става сцена и на фестивал на изкуствата – днес започва първото издание на „Маster of Art“. Замислен като паралелен на филмовия фестивал със същото име, новият форум ще даде трибуна на повече изкуства, при това извън столицата, по време на все още активния туристически сезон. За пръв път във възрожденския град на живо ще свири цял симфоничен оркестър и ще бъде изпълнявана музика от толкова различни музикални жанрове – опера, мюзикъл, джаз и фънк. Проявата е по инициатива на Александрина Пендачанска, Хилда Казасян и Найо Тицин, и се организира от Община Копривщица.

Когато целият свят ограничава публичните прояви, културата доскоро се задоволяваше с капацитет от максимум 50% зрители и хората все още изпитват опасения да се събират на обществени места заради вируса, инициаторите на фестивала проявяват смелостта да докажат, че изкуството е живо въпреки ограниченията.

От 25 до 29 август в пет последователни вечери на откритата сцена пред старото училище на възрожденския град спектакли ще изнесат едни от най-любимите български артисти и музиканти, а в Народното Читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев – 1869“ ще бъдат прожектирани филми за изкуство от програмата на Филмовия Фестивал „Маster of Art“.

Откриването е тази вечер с представлението „Поетите LIVE и класиката“ с участието на актьорите Бойко Кръстанов, Весела Бабинова, Владо Пенев, Захари Бахаров, Иван Бърнев, Луиза Григорова – Макариев, Малин Кръстев, Юлиан Вергов и пианиста Антони Дончев.

На 26 август следва концерт-спектакъл на Люси Дяковска „Вечер на мюзикъла“ с пълния състав на Плевенската филхармония под диригентството на Левон Манукян. Концертът включва най-доброто от мюзикълите „Коса“, „Кабаре“, „Котките“, „Цар Лъв“, „Мулен руж“, „Уестсайдска история“.

27 август е посветен на класическата музика. Александрина Пендачанска, заедно с Плевенска филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров, ще представи мултимедийния спектакъл „Това съм аз“. Концертът е посветен на 33-годишния творчески път на Пендачанска на сцената. Тя ще изпълни арии от Моцарт, Верди, Росини, Бизе, а документални записи, прожектирани на мултимедиен екран, ще покажат някои от коронните ѝ роли от световните оперни сцени.

На 28 август Хилда Казасян и джаз музикантите Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов, Васил Петров и Теодосий Спасов, както и Плевенската филхармония под диригентството на Борислав Йоцов, ще представят мултимедийния концерт-спектакъл „Да послушаме кино“. В програмата са включени теми от български филми като „Козият рог“, „Осъдени души“, „Адаптация“, „Момчето си отива“ и много други.

Фестивалът ще бъде закрит на 29 август с концерт на „Акага“, посветен на 30-годишнината от създаването на групата.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg