Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Новият роман на Джонатан Франзен излиза на български

Пронизващо брилянтният, според Тим Адамс от „Гардиън“, Purity идва у нас през май или юни

„Чистота“ на Джонатан Франзен получи серия от възхваляващи рецензии, но и някои не толкова позитивни. - Новият роман на Джонатан Франзен излиза на български

„Чистота“ на Джонатан Франзен получи серия от възхваляващи рецензии, но и някои не толкова позитивни.

Новият роман на Джонатан Франзен, Purity (бел. ред. – все още няма окончателно решение за заглавието у нас, директният превод е „Чистота“), излиза и на български език – по-малко от година след появата си в оригинал. Книгата ще бъде издадена, както и останалите две досега творби на американеца, от „Колибри“, в превод на Владимир Молев. Очакванията на издателите са тя да се появи най-късно през юни.

Въпреки че е автор на два по-ранни романа (от 1988 и 1992-а), Франзен изгрява на световната литературна сцена с „Поправките“ през 2001 г. Посрещната изключително радушно от публика и критика, книгата спечели редица награди и бе включена на челни места в множество класации за качествена литература – включително в списъка на „Таймс“ за най-важните англоезични романи от 1923-а насам.

На български език „Поправките“ се появи през 2013 г.

PurityФранзен изчака 9 години преди да издаде следващия си роман – „Свобода“, също приет много добре. Той достигна до България през 2014-а.

През септември 2015 г. бе публикуван и Purity. Без да чакат, този път българските издатели са започнали работа по нея почти веднага. Надеждите са тя да се появи на пазара през май, най-късно ще се случи през юни.

Както „Поправките“ и „Свобода“, новият роман също следва няколко сюжетни линии, покрай различните си герои, а действието се движи непрекъснато между минало и настояще. Сега Франзен ни среща със затънала в дългове млада жена, която не знае нищо за миналото си, циничен поет, разследващ журналист, интернет знаменитост…

Книгата получи серия от възхваляващи рецензии, но и някои не толкова позитивни. Мичико Какутани от „Ню Йорк Таймс“ я нарече „динамична“ и заяви, че това е „най-интимният роман“ на Франзен. От „Харпърс“ коментираха, че сюжетът на книгата е „красива арабеска“, но отчетоха, че писателят е отговорил на предходни обвинения в антифеминистки шовинизъм с безцеремонни клишета.

„Икономист“ излязоха с по-негативна рецензия – според тях Purity не може да се сравни с предишни работи на писателя. Изданието я нарече „имитация на по-ранни романи на Франзен, но без техния емоционален резонанс и финес“.

„Пронизващо брилянтна“, изказа се обаче Тим Адамс от „Гардиън“.

Пет години работа и Джонатан Франзен ни предложи новия си роман – скоро „Чистота“-та му ще достигне и до българските читатели.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg