Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

ООН напомня на Мъск да спазва правата на човека в Туитър

Собственикът на Туитър смята, че активисти го лишават от приходи и нарушават свободата на словото

Илон Мъск купи Туитър в края на октомври и заяви, че го прави, "за да помогне на човечеството". Снимка: ЕПА/БГНЕС - ООН напомня на Мъск да спазва правата на човека в Туитър

Илон Мъск купи Туитър в края на октомври и заяви, че го прави, "за да помогне на човечеството". Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният комисар по правата на човека към ООН Фолкер Тюрк изпрати отворено писмо до новия собственик на Туитър Илон Мъск, в което се казва, че правата на човека трябва да заемат централно място в управлението на платформата, съобщава Би Би Си. Според Тюрк уволнението на целия екип, който отговаря за съблюдаването на правата на човека, предприето от Мъск, не обещава нищо добро.

Подобна публична критика от ООН е крайно необичайна, казват от Би Би Си. По правило при възникване на проблеми в някоя компания, комитетът се обръща към нея, без да огласява публично намесата си, а при поява на по-сериозни проблеми се комуникира също така непублично с правителството на страната, където компанията е регистрирана.

Макар Илон Мъск да обещава, че модерацията на съдържанието в Туитър ще продължи, в ООН са възникнали опасения, че мрежата вече няма да блокира така методично постовете, които разпалват омраза. Фолкер Тюрк освен това пише до новото ръководство, че трябва да се вземат сериозни мерки срещу разпространяването на дезинформация и подчертава важността да се защитават личните данни на ползвателите.

Притеснения от този род са възникнали у правозащитниците във връзка с обещанието на Мъск да отблокира профила на Доналд Тръмп и заради формулировката на милиардера какво означава свобода на словото.

„Туитър е част от глобалната революция, която промени начините, по които комуникираме – се казва в отвореното писмо на Върховния комисар по правата на човека. – Но мен ме безпокои ситуацията в общото публично пространство и ролята на Туитър в него.“

По думите на Тюрк тази социална мрежа, както и всички останали подобни компании, трябва да осъзнават каква вреда могат да нанесат и да предотвратят проблемите.

„С две думи, призовавам ви да направите така, че правата на човека да заемат централно място в работата на Туитър под Ваше ръководство“, обръща се Тюрк към Мъск.

Два дни по-рано, в петък, 4 ноември, Илон Мъск публикува туит, в който призна, че компанията има сериозни финансови проблеми и обвини за това „активистите”.

„Туитър имаше огромен спад в приходите заради групи активисти, които оказаха натиск върху рекламодателите, въпреки че нищо не се е променило при модериране на съдържанието. Изключително объркана работа! Те се опитват да унищожат свободата на словото в Америка“, написа Мъск в собствената си мрежа.

В края на октомври 2022 Илон Мъск купи Туитър срещу 44 милиарда долара. Според неговите собствени думи, той е направил това, за да „помогне на човечеството“, тоест – да организира „безпристрастна платформа за цивилизовани дискусии, където хора с противоположни възгледи да обменят мнения“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg