Опаковането на Триумфалната арка се отлага с 1 година

Изложбата „Кристо и Жан-Клод в Париж“ ще бъде открита веднага, щом музеят „Помпиду“ отвори за посетители

Проектът на Кристо и Жан-Клод за опаковане на Триумфалната арка в Париж - Опаковането на Триумфалната арка се отлага с 1 година

Проектът на Кристо и Жан-Клод за опаковане на Триумфалната арка в Париж

Най-новият проект на Кристо – опаковането на Триумфалната арка в Париж – се отлага за септември 2021 г. Новината бе оповестена в страницата на Кристо и Жан-Клод във Фейсбук. Причината, разбира се, е пандемията от COVID-19.

Събитието бе планирано за 19 септември тази година и трябваше да продължи до 4 октомври. Според проекта емблематичният паметник ще бъде покрит с 25 хил. кв. метра сребристо-син плат и 7 хил. метра червено въже. Новите дати са 18 септември – 3 октомври 2021-а.

През март тази година Кристо трябваше да открие и изложбата „Кристо и Жан-Клод в Париж“ в център „Помпиду“. Тя също се отлага – но не за 2021-а, а за първия момент, в който музеят бъде отворен за посетители. В изложбата ще бъдат показани фотографии и документи от парижките години на двойката от момента, в който се срещат през 1958 г. до 1964 г., когато се местят в Ню Йорк, включително непоказвани подготвителни скици за поредицата от картини „Cratères“, повлияни от Жан Дюбуфе. Част от изложбата ще припомни опаковането на моста „Пон-Ньоф“ в Париж през 1985 г., с около 40 скици и колажи, снимки и документален филм за творческия процес на проекта.

Америка за България

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3