POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Още един игрален филм за Ботев пуска БНТ

Филмът на Никола Корабов показва човешкото лице на поета

В ролята на Ботев е Милен Пенев. Снимка: Стопкадър - Още един игрален филм за Ботев пуска БНТ

В ролята на Ботев е Милен Пенев. Снимка: Стопкадър

Още един игрален филм за Ботев ще излъчи БНТ през януари, съобщиха от националната телевизия. „Свобода или смърт” на режисьора Никола Корабов по сценарий на Васил Попов ще бъде показан на 8 януари по БНТ2 от 16.30 ч. Филмът е бил показван по кината само седмица през 1969 г., преди да бъде забранен от социалистическата власт. Първото му показване пред публика отново е едва през 1996 г.

Заснетият през 1969 г. филм разказва за петте дни на Ботев и четата на кораба „Радецки” и за героичното сражение, при което поетът загива.

В ролята на Ботев е актьорът Милен Пенев, познат на зрителите като овчаря, любимия на Мария от „Козият рог”. В другите главни роли са големи български артисти като Апостол Карамитев, Васил Михайлов, Коста Цонев, Стефан Илиев, Кирил Господинов…

Проф. Никола Корабов разказва години по-късно, че творбата му е била „заключена” заради факта, че Ботев е представен не като патетичния герой, в какъвто се опитва да го превърне пропагандата, а е показано човешкото му лице. Особени противоречия предизвиква финалът, в който – нетипично за социалистическото кино – Гъдуларчето се разсъблича съвсем, пеейки народна песен, и пада прострелян в ръцете на Ботев. Във версията на Никола Корабов поетът революционер се изправя, за да огледа околността, и пада, прострелян от далечен куршум.

След филма на Никола Корабов повече от 50 години не е заснет игрален филм, посветен на Христо Ботев.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg