Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Отгледани от вълци“ сочен за най-оригиналния сериал на годината

Преобладаващо високи оценки от критика и публика за новата продукция на Ридли Скот

Татко (Абубакар Салим) и Майка (Аманда Колин) са андроиди родители в сериала „Отгледани от вълци“. - „Отгледани от вълци“ сочен за най-оригиналния сериал на годината

Татко (Абубакар Салим) и Майка (Аманда Колин) са андроиди родители в сериала „Отгледани от вълци“.

Докато мнозина зрители тръпнат в очакване за „Гладиатор 2“ – продължението на историята за Максимус, Ридли Скот предлага занимание за нетърпеливите – сериала „Отгледани от вълци“, който тръгна по НВО GO от 4 септември. Още с първите си епизоди той бързо успя да спечели зрителите и да се хареса на критиката – консенсус, който новите продукции на НВО все по-често започнаха да постигат две години след края на най-хитовото заглавие в каталога си „Игра на тронове“.

Историята се заплита около два персонажа, наричани просто Майка (в ролята влиза шведската актриса Аманда Колин) и Татко (Абубакар Салим)– андроиди и попечители на няколко човешки деца, осиротели след война, унищожила Земята. Създадени с идеята да отгледат нова цивилизация на новооткритата планета Kepler-22b, те изграждат селище и семейство с човешки ембриони. От тях 12 години по-късно остава само едно дете – Кампион (Уинта Макграт). Когато кораб с оцелели човеци каца при тях на планетата, Майка реагира на тях като на врагове.

„Отгледани от вълци“ засяга стандартните за жанра въпроси и изправя роботите срещу хората – Майка се тревожи, че колонията ѝ ще бъде унищожена от непредвидимата човешка природа. Тя облича страховете си в приказката за лошия вълк и трите прасенца. В катализатор на нейните притеснения се превръща странният землянин Маркъс (в ролята звездата от „Викинги“ Травис Фимъл). Той внушава на децата идеята, че лошият герой от приказката за вълка и прасенцата всъщност не са новодошлите в колонията им, а самата Майка.

Две седмици след премиерата и седем от общо десет епизода по-късно „Отгледани от вълци“ вече има задоволителен зрителски резултат от 8,6/10 в IMDb и 74% положителни ревюта на критици в специализирания сайт „Ротън Томатоус“.

„Дори когато „Отгледани от вълци“ затъва във френетичните си сюжети и студената си брутална визия за бъдещето, сериалът е прав за едно нещо: ако светът е изцяло нов, то той трябва да се чувства като такъв – от девствените песъчинки под нечии ботуши до тоталното пренареждане на правилно и грешно. Това е смисълът да търсиш свободата“, пише Ханк Стювър във „Вашингтон Поуст“.

В първите епизоди зрителят е несигурен кои са положителните и отрицателните герои, отбелязва Стювър. Сериалът има няколко основни теми, като водещата изглежда е проблемите при отглеждането на деца. Разглежда се шансът човечеството да изгради напълно нов етичен код и това става ясно от неочакваните реакции на любовта, омразата, вярата и войната.

У нас премиерата на „Отгледани от вълци“ бе по НВО GO, но в Америка, където Скот дебютира в телевизията, сериалът тръгна по НВО Мах, сравнително нова стрийминг платформа. Това е заглавието, което може да „постави НВО Мах на картата“, смята Брайън Лаури в Си Ен Ен.

„Отгледани от вълци“ е вероятно най-оригиналният сериал на тази година, смела научно-фантастична идея, която покрива толкова много още с премиерните си два епизода, че е трудно да се предположи къде ще ни отведе – пише критикът. – Продуциран от Ридли Скот, режисьор на „Блейд Рънър“ и „Пришълецът“, който освен това е и режисьор на първите два епизода, сериалът върви неравно на места, но заради смелостта си да поеме риск се нарежда в пакета с най-добри продукции на стрийминг платформата.

Лаури изтъква и актьорската игра на Аманда Колин (Майката) и сравнява изпълнението ѝ с ролята на Алисия Викандер в „Ex Machina“. Дори и при силното ѝ присъствие колегата ѝ Салим (Татко) не бледнее.

Въпреки преобладаващо позитивните реакции, намират се и негативни отзиви на продукцията.

„Сериалът изпитва недостиг откъм сюжетни обрати и ги компенсира със скокове във времето и незадоволителен жаргон – споделя Бен Травърс в „Индиуайър“. – След големия, пищен спектакъл, който виждаме в първите епизоди, нататък „Отгледани от вълци“ не отговаря на първоначалната си заявка.

Бъдещето на човечеството изглежда несигурно, докато тече битката на два андроида срещу фанатици и нескопосано сглобени чудовища, но по-притеснително е, че това прави и бъдещето на Ридли Скот доста несигурно, твърди Травърс.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg