„Отгледани от вълци“ сочен за най-оригиналния сериал на годината

Преобладаващо високи оценки от критика и публика за новата продукция на Ридли Скот

Татко (Абубакар Салим) и Майка (Аманда Колин) са андроиди родители в сериала „Отгледани от вълци“. - „Отгледани от вълци“ сочен за най-оригиналния сериал на годината

Татко (Абубакар Салим) и Майка (Аманда Колин) са андроиди родители в сериала „Отгледани от вълци“.

Докато мнозина зрители тръпнат в очакване за „Гладиатор 2“ – продължението на историята за Максимус, Ридли Скот предлага занимание за нетърпеливите – сериала „Отгледани от вълци“, който тръгна по НВО GO от 4 септември. Още с първите си епизоди той бързо успя да спечели зрителите и да се хареса на критиката – консенсус, който новите продукции на НВО все по-често започнаха да постигат две години след края на най-хитовото заглавие в каталога си „Игра на тронове“.

Историята се заплита около два персонажа, наричани просто Майка (в ролята влиза шведската актриса Аманда Колин) и Татко (Абубакар Салим)– андроиди и попечители на няколко човешки деца, осиротели след война, унищожила Земята. Създадени с идеята да отгледат нова цивилизация на новооткритата планета Kepler-22b, те изграждат селище и семейство с човешки ембриони. От тях 12 години по-късно остава само едно дете – Кампион (Уинта Макграт). Когато кораб с оцелели човеци каца при тях на планетата, Майка реагира на тях като на врагове.

„Отгледани от вълци“ засяга стандартните за жанра въпроси и изправя роботите срещу хората – Майка се тревожи, че колонията ѝ ще бъде унищожена от непредвидимата човешка природа. Тя облича страховете си в приказката за лошия вълк и трите прасенца. В катализатор на нейните притеснения се превръща странният землянин Маркъс (в ролята звездата от „Викинги“ Травис Фимъл). Той внушава на децата идеята, че лошият герой от приказката за вълка и прасенцата всъщност не са новодошлите в колонията им, а самата Майка.

Две седмици след премиерата и седем от общо десет епизода по-късно „Отгледани от вълци“ вече има задоволителен зрителски резултат от 8,6/10 в IMDb и 74% положителни ревюта на критици в специализирания сайт „Ротън Томатоус“.

joystation.bg

„Дори когато „Отгледани от вълци“ затъва във френетичните си сюжети и студената си брутална визия за бъдещето, сериалът е прав за едно нещо: ако светът е изцяло нов, то той трябва да се чувства като такъв – от девствените песъчинки под нечии ботуши до тоталното пренареждане на правилно и грешно. Това е смисълът да търсиш свободата“, пише Ханк Стювър във „Вашингтон Поуст“.

В първите епизоди зрителят е несигурен кои са положителните и отрицателните герои, отбелязва Стювър. Сериалът има няколко основни теми, като водещата изглежда е проблемите при отглеждането на деца. Разглежда се шансът човечеството да изгради напълно нов етичен код и това става ясно от неочакваните реакции на любовта, омразата, вярата и войната.

У нас премиерата на „Отгледани от вълци“ бе по НВО GO, но в Америка, където Скот дебютира в телевизията, сериалът тръгна по НВО Мах, сравнително нова стрийминг платформа. Това е заглавието, което може да „постави НВО Мах на картата“, смята Брайън Лаури в Си Ен Ен.

„Отгледани от вълци“ е вероятно най-оригиналният сериал на тази година, смела научно-фантастична идея, която покрива толкова много още с премиерните си два епизода, че е трудно да се предположи къде ще ни отведе – пише критикът. – Продуциран от Ридли Скот, режисьор на „Блейд Рънър“ и „Пришълецът“, който освен това е и режисьор на първите два епизода, сериалът върви неравно на места, но заради смелостта си да поеме риск се нарежда в пакета с най-добри продукции на стрийминг платформата.

Лаури изтъква и актьорската игра на Аманда Колин (Майката) и сравнява изпълнението ѝ с ролята на Алисия Викандер в „Ex Machina“. Дори и при силното ѝ присъствие колегата ѝ Салим (Татко) не бледнее.

Въпреки преобладаващо позитивните реакции, намират се и негативни отзиви на продукцията.

„Сериалът изпитва недостиг откъм сюжетни обрати и ги компенсира със скокове във времето и незадоволителен жаргон – споделя Бен Травърс в „Индиуайър“. – След големия, пищен спектакъл, който виждаме в първите епизоди, нататък „Отгледани от вълци“ не отговаря на първоначалната си заявка.

Бъдещето на човечеството изглежда несигурно, докато тече битката на два андроида срещу фанатици и нескопосано сглобени чудовища, но по-притеснително е, че това прави и бъдещето на Ридли Скот доста несигурно, твърди Травърс.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах