Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Папа Франциск поиска да дъвче листа от кока в Боливия

Изявил това желание, за да се пребори с дискомфорта от надморската височина

Папа Франциск ще посети Боливия от 8 до 10 юли. - Папа Франциск поиска да дъвче листа от кока в Боливия

Папа Франциск ще посети Боливия от 8 до 10 юли.

Папа Франциск е пожелал да дъвче листа от кока по традиционния маниер на местното население в Боливия. „Каза ни специално, че би желал да дъвче листата от кока”, съобщи преди дни министърът на културата на южноамериканската държава Марко Мачикао.

Папата е използвал думата acullicar, която означава „дъвча” на езика кечуа, вместо да пие отвара от кока, както правят туристите, за да преборят планинската или височинна болест, когато са в столицата Ла Пас, намираща се на 3 600 м надморска височина. Главата на католическата църква ще посети страната от 8 до 10 юли.

Листата на коката – основен компонент на кокаина, се консумират в естественото състояние на растението и в някои от северните провинции на Аржентина – родната страна на папа Хорхе Марио Берголио. ООН включи отново през 2013 г. Боливия в Конвенцията от 1961 г. за наркотиците, като вписа в текста разрешение за дъвченето на листа от кока, година след като Ла Пас отхвърли това споразумение, забраняващо една вековна практика в тази страна.

Боливия, която е третият световен производител на кока и кокаин след Перу и Колумбия, разполага с около 25 300 хектара плантации с кока, според данните на ООН. Само преди 30-ина години държавата разрешаваше не повече от 12 000 хектара за законно отглеждане на растението.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90