Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Първата дама на Украйна Олена Зеленска на корицата на „Вог“

Преди войната далеч от прожекторите, днес съпругата на Зеленски се среща с Джил Байдън и други политически фигури, обикаля света, за да привлече световна подкрепа за страната си

Корицата на дигиталното издание на „Вог“ - Първата дама на Украйна Олена Зеленска на корицата на „Вог“

Корицата на дигиталното издание на „Вог“

Олена Зеленска, първата дама на Украйна, се появи на корицата на дигиталното издание на списание „Вог“ за портрет, посветен на живота ѝ след руската инвазия в Украйна. Снимката на корицата, заснета от Ани Лейбовиц, представя съпругата на президента на мраморните стълби на президентството в Киев, където между колоните на коридорите все още се виждат чувалите, подготвени в случай на въздушна атака.

Профилът на Зеленска в изданието я представя в променената ѝ роля след началото на войната – преди това съпругата на президента стоеше встрани от прожекторите, не даваше интервюта и работеше в компанията на Володимир Зеленски „Квартал 95“ като сценарист. Днес оглавява редица благотворителни кампании в помощ на украинците, среща се с Джил Байдън и други политически фигури в опит да привлече световна подкрепа за страната си, хваната в клопката на руската война.

„Това бяха най-ужасните месеци в моя живот, и в живота на всеки украинец – казва тя. – Честно казано, дори не знам дали някой има представа как се справяме в емоционален план.“

По-натам първата дама споделя увереността си, че кошмарът за страната ще приключи с победа за родината ѝ:

„Очакваме победа. Нямам съмнение, че ще надделеем. И това ни държи.“

Осъзнавайки изпитанието, пред което хиляди украински семейства са изправени, Зеленска признава, че преживява по-леко ужаса на войната благодарение на двете си деца – Олександра на 18 г. и Кирило на 9 г.

„Дори не знам как бих оцеляла тези месеци, ако бяхме разделени – казва тя и разкрива, че съпругът ѝ вижда децата им рядко от съображения за сигурност. – Той го преживява много по-тежко. Страда. А след това страдат и децата, защото не може да се виждат.“

Зеленска не скрива и скептицизма, който изпитала, когато мъжът ѝ съобщил, че иска да се кандидатира за президент, защото знаела, че ако спечели „животът им ще се промени радикално“. Така и станало, затова тя предпочела да остане „зад кулисите“.

„Знаех, че ще има много работа за мен и бях права. Нищо от това обаче не ме подготви за инвазията и товара на отговорността. Живеехме щастливо и никога не сме очаквали, че подобно нещо ще се случи. В първите седмици не можехме да повярваме какво се случва. След Буча разбрахме, че това е война за изтребление. Но имаме надежда.“

Портретът на Зеленска включва и съпруга ѝ Володимир, превърнал се в лидер на свободния свят през последните шест месеца.

„Аз съм тук за една част от народа ни, голяма част – включва се Зеленски в интервюто. – Но това, че моята съпруга е тук, дава пример за жените и децата. Мисля, че тя има много важна роля за Украйна, за семействата ни и за жените ни. И разбира се, тя е моята любов, но и мой приятел. Олена наистина е най-добрият ми приятел.“

Голяма чест е да бъдеш на корицата на „Вог“ и мечта на много успешни хора от цял свят, написа Зеленска в профила си във Фейсбук.

„Единственото нещо, което им желая, е да не са на корицата, защото в страната им се води война. Бих искала да видите тук, на моето място, всяка украинска жена. Която се бие, доброволства, помага в бежанските лагери, върши си работата докато вият сирените, продължава да изпълнява своите задължения. Тя има правото и заслужава да бъде на кориците на всяко списание навсякъде по света.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах