Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първите лястовици на българската пролет

Все повече сънародници ни поставят на картата на света, България започва да излиза от миналото и да изнася култура

Българите, чиито имена влизат с постиженията си в световните медии, от ляво надясно по часовниковата стрелка: журналистът Христо Грозев, писателят Георги Господинов, актрисата Мария Бакалова, актьорът Самуел Финци, оперната певица Соня Йончева. Снимки: „Площад Славейков“ и ЕПА/БГНЕС - Първите лястовици на българската пролет

Българите, чиито имена влизат с постиженията си в световните медии, от ляво надясно по часовниковата стрелка: журналистът Христо Грозев, писателят Георги Господинов, актрисата Мария Бакалова, актьорът Самуел Финци, оперната певица Соня Йончева. Снимки: „Площад Славейков“ и ЕПА/БГНЕС

Има ясен знак кога една държава започва да се утвърждава и да забогатява – когато започне да експортира култура. За мнозина това звучи нелогично – културата не носи преки финансови изгоди, от нея не се печелят пари, не формира брутен вътрешен продукт. Само че е посредник, при това най-важният.

Тези, които трябва да изберат България за икономически партньор, трябва да си изградят представа за нея – никой не работи с непознати. Когато влизаш в бизнесотношения, проучваш контрагента, репутацията му, стабилността му, начина, по който изглежда пред света. Когато те свързват само със Стоичков и берачите на ягоди във Великобритания, трудно ще ти поверят милиарди за усвояване.

Пресен пример за това как се израства, благодарение на износ на култура, е Турция. Активната културна експанзия, която турското правителство бе предприело, преди да се прояви агресивният неоосманизъм на Ердоган, финансирането на преводите на нобелиста Орхан Памук, активното производство на сериали за износ – всичко това доведе до забележим икономически растеж, постави Турция на картата на света в културно отношение.

Китай се превърна в световна сила, едва след като преодоля културната си изолация. Китайското правителство финансира и до днес всички чуждестранни преводи на китайски автори изцяло, финансира и издаването на книгите им в много случаи. Китайската киноиндустрия произвежда продукция, която да се харесва на изнежените от холивудска конфекция западни зрители. Постепенно, именно чрез културния износ, Китай се отърва от репутацията си на третостепенен изпълнител на чужди поръчки. Заяви присъствието си – чрез култура.

България през целия преход бе фиксирана в културния си пъп. Предъвкваше в изкуството си робството, соца, прехода – теми, които не вълнуват никого на запад от Калотина. Измерваше нивото на съвременните си творци по нивото на възрожденците и категорично отхвърляше всеки, който се отклони от канона. Страната ни така и не успя да излезе от асфалтовата концепция за развитие на бизнеса. Случайните и спорадични успехи на българи навън бяха повод за оплюване на успелите, освен ако не са недостижими и отдавна далеч от родината като Райна Кабаиванска например.

Но започна да се случва нещо. Мария Бакалова от София директно мина по червения килим в Холивуд. Георги Господинов бе рецензиран от най-големите литературни критици на съвремието в „Гардиън“ и „Ню Йоркър“, романът му „Времеубежище“ сътвори сензация във всяка държава, в която бе преведен, а сега бе и номиниран за една от най-големите световни литературни награди – „Международен Букър“. Христо Грозев стана един от героите на световната съпротива срещу Путин с принос за оскара на филма „Навални“. И до всяко от тези имена, свързани с културата, стои неизличимо името България. Без условности, без обяснения.

Това е много по-патриотично и по-важно за родината ни, отколкото развяването на огромния байрак над Рожен. За света ще звучи неразбираемо, ако му кажем, че България е родината на Ботев и Левски – те са наша, родна светиня, не световна. Но за света има значение, че България е родината на големия световен писател Георги Господинов (независимо какво мислят сънародниците му за творчеството му).

Тримата споменати и още много като тях (защото не са единствените, разбира се), са само първи лястовици на неизбежната ни културна пролет. Не изолацията и капсулирането ни ще ни направят богати, това е невъзможно в глобален свят, и дори Северна Корея го знае. Единственият начин да сме равни на цивилизованите държави – и политически, и икономически, и социално – е да докажем, че сме им равни в културен аспект.

Затова е важно да търсим още полета за изява, да стимулираме още творци, да вдигнем нивото на подкрепа и да я направим реална, не само на думи. Тази рецепта е изпитана отдавна – още от времето на Древна Атина.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90