VivaPay

Първите Хомо сапиенс в Европа открити в нашите земи

Международен екип от учени проучи кости на петима наши предци, намерени в пещерата Бачо Киро край Дряново

Разкопките в пещерата Бачо Киро са направени от международен екип от учени през 2015 г. Снимка: Ценка Цанова - Първите Хомо сапиенс в Европа открити в нашите земи

Разкопките в пещерата Бачо Киро са направени от международен екип от учени през 2015 г. Снимка: Ценка Цанова

Кости, зъби, украшения и каменни сечива, открити в пещерата Бачо Киро у нас, доказват, че първите съвременни хора са се установили в Европа преди 47 хил. години в нашите земи, сочи ново проучване, цитирано от редица чужди медии.

Учените първоначално предполагат, че останките принадлежат на неандерталци. Но по-съвременни изследнания установяват, че намерените кости и един кътник са принадлежали на Хомо сапиенс. Досега се смяташе, че първите съвременни хора са пристигнали на Стария континент преди около 45 хил. години, а заради различни фосили се предполагаше, че неандерталците са изчезнали от Западна Европа преди 39 хил. години.

Неандерталците и Хомо сапиенс са живели доста по-дълго време заедно, отколкото се смяташе преди, се казва в изследването.

Първите групи съвременни хора стъпват в Евразия за първи път преди 47 хил. години – зказва Жан-Жак Юблен, директор на Департамента за човешка еволюция към германския Институт за еволюционна антропология, част от институтите „Макс Планк“. – Те носят със себе си друго поведение в Европа и си взаимодействат с местните неандерталци. Обменяли са си гени, но също и техники. Сечивата, открити в пещерата Бачо Киро, по-късно ще видим при късните неандерталци в Западна Европа.

Америка за България

Две проучвания по темата са публикувани в списанията „Nature“ и „Nature Ecology & Evolution“. В международния екип учени влизат и българите Ценка Цанова, представител на Института за еволюционна антропология, Свобода Сиракова и Николай Сираков от Националния археологически институт с музей към БАН и палеонтологът Росен Спасов от Нов български университет.

Разкопките в пещерата край Дряново са проведени през 2015 г. Тогава са намерени кости на петима представители на Хомо сапиенс, каменни и костени инструменти и животински кости.

Сечивата, открити в пещерата, са направени от кремък и вероятно са използвани за лов. Снимка: Ценка Цанова

Тази ранна вълна на заселване на съвременните хора измества изчезването на неандерталците в западна Европа с 8 хил. години по-късно – обяснява Юблен. – Застъпването в хронологията на двата вида в Европа сочи, че замяната на единия вид с другия е била много по-сложен процес, отколкото си го представят повечето учени.

Органичната материя на костите е добре запазена, което позволява прецизното им датиране. Самите кости обаче са фрагментирани, което затруднява анализа им. Използваните техники за изследването им са молекулярен анализ, секвениране на протеините, радиовъглеродно датиране и генетично датиране. Надеждата е, че комбинацията от методи ще вдъхнови и други групи учени за още проучвания и скоро ще се превърне в стандарт на археологическите терени, казва Юблен.

Първите заселници на пещерата са се установили там преди около 45 820 и 43 650 години, не се изключва възможността това да се е случило още преди 46 940 години.

Съвременните хора най-вероятно са пристигнали в Европа от Африка преди 47 хил. години. Каменните сечива от Бачо Киро наподобяват откритите при разкопки в Турция, Ливан и Израел. Инструментите са създадени от кремък и вероятно са използвани за лов и в бита. По онова време животните, най-често ловувани от Хомо сапиенс, са бизон и червен елен. Костите на животните също са били използвани за направата на инструменти или са били превръщани в украшения. Някои от орнаментите са от зъб на мечка. Находките са сред първите свидетелства за използване на технологии за изработка на сечива в историята.

Пещерата Бачо Киро е важно местоположение за палеолита, започнал преди около 40 или 50 хил. години.

Палеолитният слой в пещерата Бачо Киро е най-ранният известен ни досега в Европа – казва в изявление Ценка Цанова, другият водещ учен в изследването. – Той показва данни за нов начин за изработване на каменни инструменти и нови форми на поведение, включително създаването на украшения, което променя познанието ни за неандерталците досега.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg