Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина актьорът Васил Димитров, който бе най-свободен на сцената

Васил Димитров (1934 - 2019). Снимка: Уикипедия - Почина актьорът Васил Димитров, който бе най-свободен на сцената

Васил Димитров (1934 - 2019). Снимка: Уикипедия

На 85-годишна възраст тази сутрин почина актьорът Васил Димитров. Тъжната новина бе потвърдена от Съюза на артистите в България.

Васил Димитров е познат на публиката от стотици свои роли в театъра и киното. Последната му роля в киното е във филма на режисьора Атанас Киряков „Бартер“ през 2015 г. В паметта на зрителите ще остане като цар Борис Трети в „Сами сред вълци“, също като директора на цирка от „24 часа дъжд“ и директорът на училището от „Войната на таралежите“.

Завършва актьорско майсторство през 1958 г. във ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“. Играл е в Бургаския драматичен театър, Младежкия театър и в „Сълза и смях“.

Член на Съюза на филмовите дейци и на артистите. Носител е на редица награди, между които „Аскеер“. От 2001 г. е почетен професор и преподавател в театралния факултет на Нов български университет. През 1985 г. получава званието „заслужил артист“. Два пъти е носител на държавно отличие – орден „Кирил и Методий“ първа и втора степен.

За своята професия Васил Димитров споделяше:

„Тя е благодатна и благодарна. Тя те акумулира по някакъв начин. След едно хубаво представление се чувствам по-бодър и съм готов да продължа. А театърът – той е съдба. Той е моят живот. Без театъра щях да съм друг човек – с по-ограничена територия. Театърът ме кара да се чувствам по-свободно, по-отворен, по-любопитен. Всичко за мен е театърът“.

Поклонението ще бъде на 24 ноември, неделя, от 12,30 ч. в църквата „Свети Седмочисленици“ в София.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90