Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Почина актьорът Васил Димитров, който бе най-свободен на сцената

Васил Димитров (1934 - 2019). Снимка: Уикипедия - Почина актьорът Васил Димитров, който бе най-свободен на сцената

Васил Димитров (1934 - 2019). Снимка: Уикипедия

На 85-годишна възраст тази сутрин почина актьорът Васил Димитров. Тъжната новина бе потвърдена от Съюза на артистите в България.

Васил Димитров е познат на публиката от стотици свои роли в театъра и киното. Последната му роля в киното е във филма на режисьора Атанас Киряков „Бартер“ през 2015 г. В паметта на зрителите ще остане като цар Борис Трети в „Сами сред вълци“, също като директора на цирка от „24 часа дъжд“ и директорът на училището от „Войната на таралежите“.

Завършва актьорско майсторство през 1958 г. във ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“. Играл е в Бургаския драматичен театър, Младежкия театър и в „Сълза и смях“.

Член на Съюза на филмовите дейци и на артистите. Носител е на редица награди, между които „Аскеер“. От 2001 г. е почетен професор и преподавател в театралния факултет на Нов български университет. През 1985 г. получава званието „заслужил артист“. Два пъти е носител на държавно отличие – орден „Кирил и Методий“ първа и втора степен.

Америка за България

За своята професия Васил Димитров споделяше:

„Тя е благодатна и благодарна. Тя те акумулира по някакъв начин. След едно хубаво представление се чувствам по-бодър и съм готов да продължа. А театърът – той е съдба. Той е моят живот. Без театъра щях да съм друг човек – с по-ограничена територия. Театърът ме кара да се чувствам по-свободно, по-отворен, по-любопитен. Всичко за мен е театърът“.

Поклонението ще бъде на 24 ноември, неделя, от 12,30 ч. в църквата „Свети Седмочисленици“ в София.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3